Romania se afla intr-o criza demografica, in ultimii 18 ani populatia tarii scazand cu 1,5 milioane de locuitori, impunandu-se astfel masuri imediate pentru ca sistemul de asigurari sociale, cel medical si sistemul de educatie sa poata face fata acestor schimbari, informeaza Novopress Romania.
Mecanismele care au condus la scaderea populatiei dupa Revolutie si la deteriorarea structurii pe varste sunt reprezentate de fertilitate, de migratia externa si de mortalitatea generala. Aceasta este concluzia ultimului studiu "Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei". Potrivit studiului, fertilitatea a scazut pana la o valoare de 1,3 copii la o femeie, de la 2,2 inainte de anul 1989, iar pentru inlocuirea generatiilor aceasta ar trebui sa fie de 2,1 copii la o femeie. Pe de alta parte, mortalitatea generala inregistreaza inca valori ridicate in Romania, desi s-a stabilizat dupa 2000 in jurul valorii de 12 decedati la 1000 de locuitori.
Rezultatele acestor factori sunt o populatie imbatranita - putini copii si tineri si o populatie de peste 60 de ani numeroasa - si un raport de dependenta de 34 de varstnici la 100 de persoane adulte. In opinia specialistilor, pericolul cel mare nu este depopularizarea Romaniei, adevaratul pericol fiind deromanizarea tarii, pe locul ramas liber venind cetateni din alte parti, din Asia, din
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.