Romania intr-un declin demografic continuu

 

Romania se afla intr-o criza demografica, in ultimii 18 ani populatia tarii scazand cu 1,5 milioane de locuitori, impunandu-se astfel masuri imediate pentru ca sistemul de asigurari sociale, cel medical si sistemul de educatie sa poata face fata acestor schimbari, informeaza Novopress Romania.

 

Mecanismele care au condus la scaderea populatiei dupa Revolutie si la deteriorarea structurii pe varste sunt reprezentate de fertilitate, de migratia externa si de mortalitatea generala. Aceasta este concluzia ultimului studiu "Declinul demografic si viitorul populatiei Romaniei". Potrivit studiului, fertilitatea a scazut pana la o valoare de 1,3 copii la o femeie, de la 2,2 inainte de anul 1989, iar pentru inlocuirea generatiilor aceasta ar trebui sa fie de 2,1 copii la o femeie. Pe de alta parte, mortalitatea generala inregistreaza inca valori ridicate in Romania, desi s-a stabilizat dupa 2000 in jurul valorii de 12 decedati la 1000 de locuitori.

 

Rezultatele acestor factori sunt o populatie imbatranita - putini copii si tineri si o populatie de peste 60 de ani numeroasa - si un raport de dependenta de 34 de varstnici la 100 de persoane adulte. In opinia specialistilor, pericolul cel mare nu este depopularizarea Romaniei, adevaratul pericol fiind deromanizarea tarii, pe locul ramas liber venind cetateni din alte parti, din Asia, din Africa. O alta concluzie a studiului vizeaza si mentalitatea romanilor. Inainte, o femeie avea 5-6 copii, acum are 1,3. In acelasi context, sistemul de sanatate ar trebui reformat pentru a face fata problemelor complexe pe care le implica fenomenul de imbatranire a populatiei si pentru a se orienta spre activitati de prevenire care pun accent pe intarirea schimbarii comportamentelor in randul populatiei.

 

Sursa: catholica.ro

.

10 Iunie 2007

Vizualizari: 2261

Voteaza:

Romania intr-un declin demografic continuu 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE