COMUNICAT
In zilele de 24-25 septembrie 2007, la Miercurea-Ciuc, in organizarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, Directiilor Judetene Covasna si Harghita a Arhivelor Nationale, Muzeului National al Carpatilor Rasariteni, Centrului de cultura Arcus si a Centrului Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" s-au desfasurat lucrarile Sesiunii Nationale de Comunicari stiintifice "Romanii din SE Transilvaniei. Istorie. Cultura. Civilizatie", editia a XIII-a.
La dezbaterile in plen, cat si la cele din sectiunile de Istorie, Istorie bisericeasca, Etnografie - Sociologie si Arhivistica, au fost prezentate peste 80 de comunicari, care au abordat o tematica diversa din perspectiva interdisciplinara, cu prioritate a realitatilor din SE Transilvaniei, in istorie si contemporaneitate, dar si subiecte de larg interes ale istoriei regionale si nationale.
Lucrarile sesiunii s-au desfasurat cu binecuvantarea si participarea nemijlocita a P.S. Ioan Selejan, Episcopul ortodox al Covasnei si Harghitei. La editia din acest an a sesiunii au participat nume de marca ale istoriei si culturii romanesti - Ioan Coja, Petre Turlea, Alexandru Porteanu, Dan Zamfirescu, Ilie Moldovan, Lucian Giura, precum si cercetatori, arhivisti, muzeografi, profesori, preoti, sociologi, etnografi din principalele centre culturale ale tarii si din judetele Covasna si Harghita.
Programul sesiunii a cuprins si lansarea si prezentarea a peste 20 de aparitii editoriale, vizionarea filmului documentar "Civilizatia traditionala a sarii din estul Transilvaniei", precum si expozitia "Circulatia vechii carti bisericesti, factor de unitate spirituala si culturala a romanilor de pretutindeni".
In deschiderea lucrarilor au fost adresate mesaje din partea d-lui Constantin Strujan Prefectul Judetului Harghita, a Forumului Civic al Romanilor din Harghita si Covasna si a Societatii culturale "Ploiesti Mileniul III". Cu aceasta ocazie, din partea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei si Harghitei, a Asociatiei Arhivistilor si Prietenilor Arhivelor-Covasna si a Centrului Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" a fost adresat un mesaj de pretuire d-lui prof univ. dr. Corneliu Mihail Lungu, fostul director general al Arhivelor Nationale.
De asemenea, conducerea Ligii cultural-crestine "Andrei Saguna" din Sf. Gheorghe a adresat un apel cercetatorilor, institutiilor cultural-stiintifice si altor componente ale societatii contemporane interesate de istoria romanilor, din tara si strainatate in vederea aniversarii in anul 2008 a 200 ani de la nasterea Mitropolitului Andrei Saguna, pentru descoperirea, publicarea si valorificarea unor documente inedite sub genericul Andrei Saguna-contemporanul nostru.
In urma dezbaterilor, participantii au facut un apel adresat factorilor de decizie ai statului roman , prin care au solicitat pastrarea caracterului de unica limba nationala a limbii romane, precum si mentinerea actualului sistem de predare a limbii romane in scoli, fara a ceda demersurilor intreprinse de unii lideri ai comunitatii maghiare, pentru ca limba romana sa fie predata elevilor apartinand minoritatilor nationale ca limba straina.
Comunicarile prezentate vor fi editate in revista "Angvstia", nr. XI/2007, anuarul Muzeului National al Carpatilor Rasariteni si a Centrului Ecleziastic de Documentare "Mitropolit Nicolae Colan" si in alte publicatii de istorie, etnografie, sociologie si arhivistica.
Dr. Ioan Lacatusu
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.