Sa unim libertatea cu responsabilitatea

Mesajul Preafericitului Parinte DANIEL, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, cu prilejul Conferintei organizate de Asociatia Internationala a Capelanilor de Penitenciare din Europa – IPCA in colaborare cu Patriarhia Romana, Manastirea Sambata de Sus, 4-8 iunie 2012:

Cu bucurie, salutam pe toti cei prezenti la Conferinta organizata de Asociatia Internationala a Capelanilor de Penitenciare din Europa – IPCA in colaborare cu Patriarhia Romana si Administratia Nationala a Penitenciarelor, Patriarhia fiind reprezentata ca gazda prin Mitropolia Ardealului.

Ne amintim cu emotie de momentul de acum 22 de ani, cand ni se deschideau portile penitenciarelor din Romania pentru a vesti, dupa anii grei de ateism si izolare a Bisericii din viata sociala, libertatea ca dar a lui Dumnezeu care trebuie cultivat cu responsabilitate.

Ne amintim, de asemenea, ca dincolo de diferentele interconfesionale ale celor prezenti la aceasta conferinta se situeaza responsabilitatea noastra fata de detinuti, care dincolo de condamnarea pentru infractiunile comise, trebuie ajutati sa doreasca schimbarea modului de a gandi si a trai viata in comunitate sau in societate, unind libertatea cu responsabilitatea, pacea din suflet cu atitudinea pasnica din societate.

Biserica noastra are o bogata experienta a activitatii in mediul penitenciar, la fel ca si celelalte Biserici reprezentate la aceasta conferinta. Astazi si Romania se confrunta cu fenomene noi precum migratia si destramarea familiilor, abandonul scolar, drogurile, violenta, lipsa locurilor de munca, infractionalitatea, situatii ce creeaza numeroase probleme sau provocari, in plan spiritual, pastoral si social, pentru care trebuie sa gasim metode si mijloace specifice si adecvate de rezolvare.

Bisericile crestine trebuie sa binevesteasca si oamenilor privati de libertate iubirea lui Dumnezeu pentru lume si sa-i cheme pe toti la mantuire ca inceput de viata noua, sfanta si pasnica, in comuniune cu Dumnezeu si cu semenii. Avem misiunea de a chema pe toti oamenii la pocainta si indreptare, la comuniune si conlucrare, pentru a marturisi impreuna iubirea lui Hristos fata de toti oamenii.

Totodata, trebuie sa desfasuram o actiune comuna in fata fenomenului infractional, cauzat de o saracie materiala tot mai evidenta si de pierderea raportarii la valorile morale crestine. Astazi, din cauza noilor conditii social-economice si mai ales a adancirii diferentelor sociale dintre bogati si saraci, asistam la cresterea numarului somerilor si a celor marginalizati, care raman la periferia societatii, situatie care cauzeaza comportamentul antisocial al acestora.

Bisericile sunt chemate sa ajute cat mai multe dintre familiile afectate de aceste fenomene grave, oferindu-le asistenta spirituala, pastorala si social-caritabila.

Acum cand criza financiara a devenit un fenomen ingrijorator, este necesar ca demnitatea umana sa fie si mai mult aparata de relele care deriva din saracie, somaj, exploatare, nedreptate sociala, foamete si suferinta. In situatii concrete, respectul pentru demnitatea umana si pentru drepturile omului se cere tradus in actiuni si programe social-filantropice concrete.

Asadar, suntem chemati ca, pe langa rugaciunea pentru sanatate si mantuire, sa cultivam si solidaritatea umana cu cei care se afla in diferite centre de detentie, astfel incat sa aratam ca Evanghelia iubirii lui Hristos este lumina vietii noastre in Biserica si in societate.

In speranta ca participantii la aceasta conferinta internationala se vor imbogati spiritual, prin contributiile lor academice si practice, felicitam pe toti organizatorii acestei conferinte si dorim tuturor participantilor bucuria de-a lucra impreuna pentru apararea si cultivarea demnitatii umane si a comuniunii fraterne.

Cu aleasa pretuire si binecuvantare,
† DANIEL,
Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane

Sursa: mitropolia-ardealului.ro

 

.

05 Iunie 2012

Vizualizari: 736

Voteaza:

Sa unim libertatea cu responsabilitatea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE