Sambata Sfantului Teodor Tiron sau sambata colivelor

Sambata, 8 martie,  Biserica Ortodoxa face pomenirea mortilor. Aceasta zi poarta numele de Sambata Sfantului Teodor Tiron sau sambata colivelor.

Incepand cu aceasta sambata incepe sirul de pomeniri ale mortilor, care se vor face in fiecare sambata din Postul Mare pana in sambata Floriilor.

Coliva, element nelipsit de la slujba parastasului si a inmormantarii, este expresia materiala a credintei noastre in nemurire si inviere, fiind facuta din boabe de grau, pe care Domnul insusi le-a infatisat ca simboluri ale invierii trupurilor.

In sambata de la sfarsitul primei saptamani a Postului Mare se face pomenirea minunii Sfantului Mare Mucenic Teodor Tiron, care a izbavit pe crestinii ce posteau, de la spurcarea cu jertfe idolesti, pusa la cale de imparatul Iulian Apostatul (361-363). Cunoscut ca mare facator de minuni, Sfantul Teodor Tiron a trait la sfarsitul secolului al III-lea si inceputul secolului al IV-lea. Minunea este totodata si un fel de incheiere a saptamanii de nevointa, aratandu-ne ca prin post si rugaciune se zadarnicesc toate uneltirile vrajmasilor celor vazuti si nevazuti caci cu noi este Dumnezeu si nimeni nu poate sta impotriva noastra.

Sursa: reintregirea.ro

.

07 Martie 2014

Vizualizari: 336

Voteaza:

Sambata Sfantului Teodor Tiron sau sambata colivelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE