Saptamana Patimilor

Saptamana Patimilor sau Saptamana Mare este perioada liturgica care incepe cu Denia din Sfanta si Marea Luni si se incheie cu Sfanta Liturghie a Sfantului Vasile cel Mare unita cu Vecernia din Sfanta si Marea Sambata si este ultima saptamana din perioada Triodului. Sinaxarul din Sfanta si Marea Sambata care se citeste la Denia in care se canta Prohodul Domnului, referindu-se la semnificatiile duhovnicesti ale Saptamanii Patimilor ne spune: Cele patruzeci de zile ale Postului Mare intrec pe celelalte zile; iar Saptamana Mare este cea mai importanta; si iarasi Saptamana Mare culmineaza cu Sfanta si Marea Sambata. Se numeste Saptamana Mare nu pentru ca zilele ei ar fi mai mari sau ar avea mai multe ceasuri, ci pentru ca de-a lungul ei s-au savarsit, si mai cu seama azi, minunile mari si mai presus de fire si faptele neobisnuite ale Mantuitorului nostru.

Aceasta perioada este unica in Biserica, atat din punct de vedere liturgic cat si duhovnicesc. Cu privire la semnificatiile acestei saptamani Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a explicat ca „Saptamana care urmeaza este diferita de cele 40 de zile de post care au trecut. Este cea mai veche perioada de post din istoria Bisericii. Saptamana Sfintelor Patimi a fost saptamana de post aspru inca din timpul Sfintilor Apostoli si in Sfanta si Marea Vineri nu se savarseste Sfanta Liturghie si nici nu se mananca absolut nimic pentru a se implini cuvantul Mantuitorului ca atunci cand Mirele, adica El, Hristos, nu va mai fi cu ucenicii, acestia vor posti cu post negru. Ultima sansa, ultimul timp care a mai ramas pentru spovedanie, pentru pocainta, pentru innoirea sufletului nostru este Sfanta si Marea Saptamana a Sfintelor Patimi sau Patimiri ale Mantuitorului Iisus Hristos”.

Fiecare zi din Saptamana Patimilor are o semnificatie aparte. Astfel, conform Sinaxarului zilei din Triod, in Sfanta si Marea Luni se face pomenire de fericitul Iosif cel preafrumos si de smochinul care s-a uscat prin blestemul Domnului. A doua zi, in Sfanta si Marea Marti se face pomenire de cele zece fecioare din Sfanta Evanghelie. Saptamana Mare se continua cu Sfanta si Marea Miercuri in care dumnezeiestii Parinti au hotarat sa se faca pomenire de femeia cea pacatoasa, care a uns cu mir pe Domnul, pentru ca lucrul acesta s-a intamplat putin inainte de mantuitoarea patima. În Sfanta si Marea Joi, dumnezeiestii Parinti, care au randuit pe toate bine, urmand predaniilor dumnezeiestilor Apostoli si Sfintelor Evanghelii, ne-au predat sa praznuim patru lucruri: sfanta spalare a picioarelor, Cina cea de taina, adica predarea infricosatelor Taine, rugaciunea mai presus de fire si vanzarea Domnului.

Urmeaza Sfanta si Marea Vineri cand se praznuiesc sfintele si mantuitoarele si infricosatoarele Patimi ale Domnului si Dumnezeului si Mantuitorului nostru Iisus Hristos: scuiparile, lovirile peste fata, palmele, insultele, batjocurile, haina de porfira, trestia, buretele, otetul, piroanele, sulita, si inainte de toate, crucea, si moartea, pe care le-a primit de bunavoie pentru noi. Se mai face inca pomenire de marturisirea mantuitoare facuta pe cruce de talharul recunoscator, care a fost rastignit impreuna cu El. În Sfanta si Marea Sambata praznuim ingroparea Mantuitorului nostru Iisus Hristos si pogorarea la iad, prin care neamul nostru fiind chemat din stricaciune a fost mutat spre viata vesnica.

Saptamana Patimilor are, prin Sfintele Evanghelii care se citesc in cadrul slujbelor care se savarsesc, un pronuntat caracter eshatologic si invita credinciosul la mai multa grija fata de propria viata spirituala.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

13 Aprilie 2014

Vizualizari: 1049

Voteaza:

Saptamana Patimilor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE