Sarbatoare impresionanta la Cluj, de Boboteaza

Biserica Ortodoxă a sărbătorit la 6 ianuarie 2016 Botezul Domnului, praznic denumit și „Epifanie” sau „Teofanie”, termeni care explică Arătarea Domnului, deoarece în această zi Mântuitorul Iisus Hristos S-a făcut cunoscut lumii.

Sărbătoarea Bobotezei are în fiecare an o solemnitate specifică la Cluj-Napoca. Este ziua în care mii de clujeni își îndreaptă pașii spre Catedrala Mitropolitană pentru a participa la Liturghia Arhierească oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Mitropolitul Clujului și la Sfințirea Aghiazmei Mari, care, așa cum știm cu toții, are o putere foarte mare motiv pentru care creștinii o iau dimineața, pe stomacul gol, în cele 8 zile de după Bobotează.

Piața Avram Iancu a fost pregatită încă de ieri pentru Praznicul Botezului Domnului, când au fost aduse cele 15.000 de sticle de Agheazmă, care au fost impărțite astăzi credincioșilor veniți la slujbă.

Apa a fost sfințită conform rânduielii de Mitropolitul Clujului, imediat după Sfânta Liturghie pe amplasamentul special din piață, când ierarhul a binecuvântat mulțimea și le-a vorbit credincioșilor încă o dată despre importanța praznicului de astăzi: „Dăm Slavă lui Dumnezeu că și în acest an ne-a binecuvântat cu sărbători frumoase! Șiragul sărbătorilor se încheie cu Boboteaza, praznic în care am realizat, așa cum spuneam și după Evanghelie, că sărbătorim regenerarea Cosmosului. Este un praznic cu o însemnătate aparte în Tradiția Creștină”.

Tradiția de a consuma Agheazmă Mare, păstrată de clujeni din copilărie

Miile de credincioși au stat apoi la rând pentru a primi câte o sticlă de Agheazmă și pentru a fi binecuvântați de preoții Catedralei Mitropolitane.

Mulți au mărturisit că vor consuma Agheazma Mare așa cum este obiceul și că păstrează această tradiție încă din copilărie: „Cred foarte mult în puterea rugăciunii și am învățat aceste obiceiuri din copilărie, de la părinți și bunici”.

„Faptul că este foarte multă lume slujbă este un lucru extrem de bun. Asta ne unește pe toți, cel puțin deocamdată”.

De Praznicul Bobotezei, Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca a fost neîncăpătoare, datorită prezenței unui număr impresionant de credincioși. Sfânta Liturghie a fost săvârșită de Înaltpreasfințitul Andrei, Mitropolitul Clujului alături de care a slujit un numeros sobor de preoți și diaconi.

„Boboteaza, un act de regenerare cosmică și de revelare a Sfintei Treimi”

În cuvântul de învățătură adresat de Mitropolitul Clujului credincioșilor prezenți la Sfânta Liturghie oficiată în Catedrala Mitropolitană, ierarhul a subliniat că Praznicul Bobotezei este un act de regenerare cosmică precum și de revelare a Sfintei Treimi: „La Bobotează, apele sfințindu-se devin un vehicul purtător de Duh Sfânt. Este grandioasă teologia regenerării Cosmosului și o exprimă minunat Sfântul Sofronie, Patriarhul Ierusalimului care a alcătuit slujba Sfințirii celei Mari a apei pe care o citim după Liturghie la Sfințirea Apei. În această rugăciune se vede cum Domnul Hristos la Iordan regenerează întreg Cosmosul începând cu omul”.

Sursa: radiorenasterea.ro
 

Pe aceeaşi temă

07 Ianuarie 2016

Vizualizari: 486

Voteaza:

Sarbatoare impresionanta la Cluj, de Boboteaza 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE