Sarbatoare in parohia Subcetate din Episcopia Salajului

Duminică, 12 octombrie 2014, biserica cu hramul „Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil” din Parohia Subcetate a îmbrăcat haine de sărbătoare.

De la primele ore ale dimineții credincioșii satului s-au adunat în curtea locașului de cult pentru a-l primi pe Ierarhul locului, Preasfințitul Părinte Petroniu. Întâmpinat de un ales sobor de preoți în frunte cu Preacucernicul Părinte Dan Haiduc, Protopopul Șimleului Silvaniei, Ierarhul a binecuvântat lucrările efectuate la locașul de cult.În cadrul Sfintei Liturghii Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotonit pe părintele diacon Ioan Gaga preot pe seama bisericii cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil din Parohia Dobrin, Protopopiatul Zalău. La începutul cuvântului de învățătură Preasfințitul Părinte Petroniu a felicitat pe părintele paroh Cătălin Lazar pentru scurta, dar bogata activitate desfășurată în această parohie, dar și pe credincioșii satului care s-au jertfit pentru efectuarea tuturor lucrărilor la locașul de cult.

Pentru bogata activitate desfășurată, Preasfințitul Părinte Petroniu a hirotesit pe Preacucernicul Părinte paroh Cătălin Lazar, acordându-i distincția de sachelar. De asemenea, persoanelor care în mod deosebit au ajutat la efectuarea tuturor acestor lucrări le-au fost acordate diplome de apreciere.

Satul Subcetate este situat pe valea Barcăuluiși aparține din punct de vedere administrativ de comuna Valcău de Jos. Aici se păstrează încă ruinele unei cetăţi medievale, despre care avem prima menţiune documentară la anul 1319. Prima atestare documentară a satului Subcetate apare în 1481, cu numele de Warallya, iar cu denumirea actuală, de Subcetate, apare abia din 1733.

Biserica actuală a fost zidită în 1939-1940, prin stăruinţa preotului Pordea Pavel, a epitropului Fiţ Florian şi a bunilor credincioşi. Este zidită din cărămidă mică, pe un fundament de piatră, la interior distingându-se cele trei despărţituri caracteristice stilului răsăritean: altar, naos şi pronaos. Iconostasul este confecţionat din lemn de brad strunjit, iar icoanele de pe el sunt pictate pe placaj. Alăturat Sfântului Altar se află sacristia pentru spovedanie. Pereţii interiori, în cea mai mare parte, sunt zugrăviţi, având pictate doar câteva pasaje biblice şi pe Sfinţii Apostoli, toate fiind lucrate în 1973.

După instalarea Preacucernicului Părinte Cătălin Lazar ca preot paroh în anul 2011, au fost efectuate ample lucrări de reparații la locașul de cult. Astfel acoperișul bisericii a fost reparat și vopsit, au fost înlocuite jgheaburile și burlanele, pereții au fost zugrăviți, gardurile au fost curățate și vopsite, au fost înlocuite porțile fiind efectuate și alte lucrări de înfrumusețare și întreținere. De asemenea sfântul locaș a fost înzestrat cu toate cele necesare săvârșirii sfintelor slujbe. În paralel cu lucrările la biserică, au fost efectuate și lucrările la casa parhială, interiorul acesteia fiind refăcut în totalitate.

Autor: Arhid. Adrian Onica

Sursa: radiorenasterea.ro

.

13 Octombrie 2014

Vizualizari: 152

Voteaza:

Sarbatoare in parohia Subcetate din Episcopia Salajului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE