Sarbatoarea Botezului Domnului si Sfintirea cea Mare a Apei la Galati si Braila

La praznicul Botezului Domnului, Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos a savarsit slujba Sfintei Liturghii la Catedrala cu hramul „Nasterea Domnului“ din Braila, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in prezenta autoritatilor locale, a trupelor militare de pe uscat si de pe ape, si a numerosi credinciosi din municipiu.

Adresandu-se credinciosilor, Inaltpreasfintia Sa a aratat ca „Dunarea devine Iordanul romanilor si trebuie ca romanii sa ramana popor ales al lui Dumnezeu spre mai binele intregului neam!“.

Dupa cuvantul de invatatura, ierarhul Dunarii de Jos a iesit pe esplanada catedralei unde a stropit cu agheasma si a binecuvantat pe toti credinciosii prezenti.

Incepand cu ora 11.00, in dangat de clopote, precedati de fanfara militara, clerul si multimea de credinciosi, avand in frunte pe ierarhul lor, au pornit de la biserica reprezentativa a Brailei, pe Calea Calarasilor, catre faleza Dunarii, unde, pe scena special amenajata a avut loc slujba Aghesmei celei Mari, urmata de traditionala aruncare a crucii in apele Dunarii.

La ora 13.00, la kilometrul 0 al orasului Galati, in fata bisericii fortificate Precista de pe faleza Dunarii, un sobor de preoti si o mare multime de credinciosi l-au intampinat pe ierarhul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Casian.

Sarbatoarea Botezului Domnului si deosebitele manifestari sprituale din jurul acesteia reprezinta o marturie concreta a comuniunii dintre credinciosii Arhiepiscopiei din cele doua mari centre municipale, Galati si Braila. De aceea, s-a consfintit obiceiul de a incepe sfintirea apei Dunarii la Braila pentru ca, apoi, pe firul apelor, ierarhul sa soseasca in orasul de resedinta, la cel mai semnificativ centru spiritual: biserica medievala Precista.

Dupa slujba Aghesmei celei Mari, toata atentia s-a indreptat catre Dunare unde Inaltpreasfintia Sa a aruncat in apa crucea de lemn, dupa care 9 tineri au sarit s-o prinda. Traditia si credinta poporului roman spune ca acela care va pescui crucea din ape va fi binecuvantat de Dumnezeu si ii va merge bine tot anul.

Anul acesta, Sfanta Cruce a fost scoasa din apele reci ale Dunarii, pentru prima data, de tanarul Gabriel Grumagescu, in varsta de 23 de ani.

Totodata, ierarhul Dunarii de Jos i-a felicitat pe toti cei care s-au aruncat in apele Dunarii pentru a recupera Sfanta Cruce, dorindu-le multa sanatate si anul ce a inceput sa le aduca multe roade sufletesti si materiale.

La cele doua evenimente au luat parte cateva mii de credinciosi braileni si galateni.

Sursa: edj.ro

.
Pe aceeaşi temă

07 Ianuarie 2013

Vizualizari: 321

Voteaza:

Sarbatoarea Botezului Domnului si Sfintirea cea Mare a Apei la Galati si Braila 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE