Sarbatoarea celei mai vechi biserici din Bucuresti

Cea mai veche biserica din Capitala, „Sfantul Antonie cel Mare - Curtea Veche” isi va sarbatori luni ocrotitorul. Sfanta Liturghie va fi oficiata de Preasfintitul Parinte Varlaam Ploiesteanul, Episcop-vicar patriarhal. La finalul Sfintei Liturghii, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel va rosti un cuvant de invatatura, informeaza TRINITAS TV. Programul liturgic inchinat pomenirii Sfantului Antonie cel Mare va incepe inca din ajun.

„Ca de obicei, in ajunul sarbatorii Sfantului Antonie cel Mare, pe data de 16 ianuarie se va oficiat Slujba Acatistului incepand cu ora 17:00, iar de la ora 17:30 se va savarsi Slujba Vecerniei unita cu Litia. In ziua hramului, de la ora 8:00 va incepe Slujba Utreniei, iar de la ora 9:30 se va oficia Sfanta Liturghie”, a spus parintele Gheorghe Zaharia, Parohul Bisericii „Sfantul Antonie cel Mare” – Curtea Veche.

Biserica Domneasca de la Curtea Veche este cel mai vechi lacas de cult din Capitala, fiind cunoscut si pentru icoana facatoare de minuni a Cuviosului Antonie care se pastreaza aici.

„Biserica este construita in anul 1559 de Mircea Ciobanu si sotia sa, Doamna Chiajna. Este importanta prin arhitectura ei si pentru faptul ca este legata de palatul voievodal, ea fiind o biserica domneasca intru inceputuri”, a mai spus parintele Gheorghe Zaharia.

Biserica „Sfantul Antonie cel Mare - Curtea Veche” are si un muzeu parohial, inaugurat anul trecut.

„Avem o icoana de la 1715, realizata in timpul domnitorului Stefan Cantacuzino si facea parte din catapeteasma, reprezentand Sfanta Treime la Stejarul Mamvri. De asemenea, avem o anafornita daruita bisericii de Sfantul Constantin Brancoveanu, precum si alte obiecte de la sfarsitul secolului XVIII si din intreg secol XIX”, a declarat parintele paroh Gheorghe Zaharia.

Pe langa Sfantul Antonie cel Mare, lacasul de cult mai are ca hram „Buna Vestire”.

Sursa: basilica.ro

16 Ianuarie 2011

Vizualizari: 501

Voteaza:

Sarbatoarea celei mai vechi biserici din Bucuresti 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE