Sarbatoarea celor 10 ani de la reinfiintarea Mitropoliei Clujului

Pentru a sarbatori 10 ani de la reinfiintarea, la 25 martie 2006, a Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Salajului, Arhiepiscopia Clujului va organiza o serie de evenimente care sa marcheze acest jubileu din istoria ei. Cu acest prilej credincioşii clujeni vor avea bucuria şi privilegiul de a se inchina moaştelor Sfantului Cuvios Gheorghe Marturisitorul din Drama, aduse la Cluj de o delegatie a Mitropoliei din Drama (Grecia), avandu-l in frunte pe Mitropolitul Pavlos.

Evenimentele vor incepe joi, 24 martie 2016, la ora 9.30, cand racla cu sfintele moaşte va fi purtata in procesiune de la reşedinta Mitropolitana spre Catedrala de un sobor de preoti in frunte cu IPS Parinte Mitropolit Andrei şi cu IPS Parinte Mitropolit Pavlos şi va fi depusa pentru inchinarea credincioşilor in Muzeul Mitropoliei Clujului. Credincioşii se vor putea inchina sfintelor moaşte, in fiecare zi, in intervalul orar 6.00 - 0.00, pana duminica, 27 martie, la ora 17.00, fiind asistata de preoti şi calugari, care ii vor mirui pe inchinatori.

In seara zilei de Joi, de la ora 18.00, in Catdedrala, IPS Arhiepiscop Ciprian al Buzaului şi Vrancei va savarşi slujba Pavecernitei Mari şi a Litiei, urmata de priveghere. Vineri 25 martie 2016, de praznicul Bunei Vestiri, incepand cu ora 9.30, un sobor de 10 ierarhi va savarşi Sfanta Liturghie in Catedrala Mitropolitana din Cluj-Napoca, in prezenta credincioşilor, a personalitatilor din lumea culturala şi academica, dar şi a reprezentantilor autoritatilor civile şi militare din intreaga Mitropolie.

Evenimentele se vor incheia vineri, 25 martie 2016, de la ora 18.00, cu Concertul Fundatiei „Mitropolitul Bartolomeu” sustinut de Cvartetul Transilvan al Filarmonicii de Stat Transilvania, in Sala Auditorium Maximum, din Cluj-Napoca.

Ziua de 25 martie a devenit, prin actul providential al reinfiintarii Mitropoliei Clujului, Maramureşului şi Salajului o sarbatoare pentru intreaga Transilvanie, ea marcand momentul intronizarii primului Mitropolit, Bartolomeu Anania, iar dupa 5 ani a Inaltpreasfintitului Parinte Mitropolit Andrei.

Evenimentul naşterii noii Mitropolii, ancorat in viziunea şi vointa istorica exprimata de Sfantul Andrei Şaguna, de Octavian Goga sau de Patriarhul Miron, confirma implinirea acestor idealuri, dar şi faptul ca Biserica traieşte mereu sub aripa innoitoare a Duhului Sfant.

Biroul de presa al Arhiepiscopiei

Pr. Bogdan Ivanov

23 Martie 2016

Vizualizari: 136

Voteaza:

Sarbatoarea celor 10 ani de la reinfiintarea Mitropoliei Clujului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE