Sărbătoarea cetelor de feciori din Țara Făgărașului a continuat și în acest an la praznicul Sfântului Ioan Botezătorul. Sute de tineri din satele Țării Făgărașului, înveșmântați în costumele populare specifice acestei părți de Ardeal, au venit la Catedrala „Sfântul Ioan Botezătorul” din Făgăraș, unde s-au rugat la Sfânta Liturghie, au prezentat colindele și obiceiurile specifice localității natale și au participat la parada cetelor prin centrul orașului.
Sfânta Liturghie a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, împreună cu un sobor de preoți și diaconi din care au făcut parte protopopul de Făgăraș 1, Marius Corlean, slujitorii Catedralei din Făgăraș, precum și alți slujitori ai sfintelor altare.
Pe lângă cetele de feciori au fost prezenți și primarul Făgărașului, Gheorghe Sucaciu și primarii din satele din care provin tinerii.
Credință și tradiții
În cuvântul de învățătură IPS Mitropolit Laurențiu a vorbit credincioșilor despre cinstirea Sfântului Ioan Botezătorul și rolul acestui ultim profet al Vechiului Testament în istoria mântuirii.
„Smerenia Sfântului Ioan Botezătorul, dar mai ales tenacitatea cu care el și-a apărat misiunea încredințată de Dumnezeu, sunt pentru noi pilduitoare. Un mare tezaur pe care nu trebuie să-l pierdem pentru că ne pierdem pe noi înșine și tot neamul nostru este credința sfântă în Mântuitorul Hristos. Sfântul Ioan și-a dăruit viața pentru aceasta, de aceea a fost martirizat. Vedem apoi că ceea ce ne oferă sărbătorile noastre sfinte care se încheie acum este o bucurie a unei dăinuiri. A rânduit Dumnezue să fim pe acest pământ binecuvântat, un pământ ospitalier pentru toate neamurile care au venit aici, în respect unii față de alții și mai ales ținând noi la darul făcut nouă de Dumnezeu, credința ortodoxă și tradițiile românești. Sfântul Ioan Botezătorul, al cărui nume mulți români îl poartă, trebuie prețuit și respectat prin credința noastră. Vedem tinerețea împrejurul nostru, dar din păcate mulți au plecat în alte părți ca să-și caute un viitor mai bun. Nădăjduim că vor veni generații noi care să apere sfințenia vieții noastre, adică credința neamului românesc”, a subliniat ierarhul.
După Sfânta Liturghie cetele de feciori au colindat credincioșii veniți în număr mare, iar mai apoi au participat la parada organizată pe străzile din centrul orașului. Parada s-a încheiat pe o scenă amenajată în fața Primăriei Făgăraș, unde IPS Mitropolit Laurențiu i-a binecuvântat pe tineri. După înmânarea diplomelor de participare tuturor primarilor din localitățile reprezentate, cetele de feciori s-au prins într-o horă a unirii și au prezentat obiceiuri specifice Țării Făgărașului.
Sărbătoarea cetelor de feciori din Țara Făgărașului a fost înființată în urmă cu 12 ani la inițiativa IPS Mitropolit Laurențiu, cu sprijinul primăriilor din Țara Făgărașului și a devenit deja o tradiție în Municipiul Făgăraș.
Sursa: mitropolia-ardealului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.