Sarbatoarea Sfantul Antonie cel Mare la Manastirea Vodita

Chemarea tainica a credintei uneste sufletele credinciosilor in rugaciune la hramul Sfintei Manastiri Vodita, de marti, 17 ianuarie.

Stravechea vatra monahala imbraca vesminte de sarbatoare, praznuindu-si ocrotitorul spiritual.Slujba va fi oficiata de Preasfintitul Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, impreuna cu un ales sobor de preoti si diaconi.

Sfantul asezamant monahal este un important monument istoric si de arhitectura din Oltenia, fiind cea mai veche ctitorie voievodala atestata documentar. Manastirea Vodita este o manastire de calugari intemeiata intre anii 1364-1370 de Sfantul Nicodim pe cheltuiala voievodului Tarii Romanesti, Vlaicu-Voda.

A fost refacuta de Radu cel Mare in jurul anului 1500 si de Cornea Brailoiu in 1689, dar a cunoscut o perioada de decadere dupa razboiul austro-turc din 1718.

Manastirea Vodita a fost reinfiintata in anul 1990, cand a fost inceputa restaurarea ctitoriei voievodale si a fost construit un corp de chilii pentru desfasurarea vietii de obste.

La aceasta manastire a fost copiat un tetraevanghel slavon miniat, cel mai vechi manuscris din Tara Romaneasca.

Sursa: episcopiaseverinului.ro

 

.

16 Ianuarie 2012

Vizualizari: 267

Voteaza:

Sarbatoarea Sfantul Antonie cel Mare la Manastirea Vodita 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE