Sute de credinciosi au participat luni, 18 iulie, la hramul Manastirii Ciolpani, din judetul Bacau, care a implinit 20 de ani de cand a fost infiintata. Slujba Sfintei Privegherii si Sfanta Liturghie au fost savarsite de Preasfintitul Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului. Asezarea monahala de calugarite din aceasta manastire este sprijinita duhovniceste de arhim. Emilian Panait, staretul Manastirii Runc. In cadrul slujbei de Priveghere de duminica seara, Preasfintitul Ioachim Bacauanul a oficiat slujba tunderii in monahism pentru doua surori care vietuiesc in aceasta manastire, la recomandarea stavroforei Lucia Chirvasa, stareta acestei asezari monahale.
Oamenii au simtit aceasta slujba de calugarie ca o reinnoire a vietii monahale in aceasta asezare monahala din Eparhia Romanului si Bacaului", a relatat Preasfintitul Ioachim Bacauanul. Dupa slujba Privegherii, a avut loc o procesiune in jurul bisericii cu racla ce adaposteste un fragment din moastele "Sfantului Emilian". "Nadajduim ca la acest hram sa vina din ce in ce mai multi credinciosi". Sfanta Liturghie a fost oficiata luni, 18 iulie, de dimineata de Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de un sobor de 40 de preoti si diaconi. Pelerinii din toata tara, care au beneficiat de-a lungul timpului de paternitatea spirituala a duhovnicului Emilian de la Ciolpani, au asistat la aceasta slujba. In cadrul Sfintei Liturghii ierod. Daniel Butura de la Manastirea Ciolpani a fost hirotonit preot, iar monahul Ambrozie Zaharia a fost hirotonit diacon. "Toate regiunile tarii au fost reprezentate la aceasta slujba, fie de credinciosi fie de preoti calugari, care s-au format in preajma arhim. Emilian Panait. Cei peste 1000 de pelerini au primit participat la agapa frateasca organizata cu acest prilej.
Nadajduim ca la acest hram sa vina din ce in ce mai multi credinciosi", a adaugat Preasfintitul Ioachim Bacauanul. La hramul Manastirii Ciolpani au fost prezeti reprezentanti ai autoritatilor locale si judetene care au transmis mai multe mesaje dupa terminarea slujbei. Cu prilejul aniversarii a 20 de ani de existenta a Manastirii Ciolpani, a fost editat, cu binecuvantarea Preasfintitului Ioachim Bacauanul, un album care evoca fazele de constructie ale ansamblului manastiresc si activitatile multiple gospodaresti ale acestei asezari monahale. 20 de ani de osteneala sub obladuirea Sfantul Emilian Manastirea Ciolpani constituie unul dintre locurile de pelerinaj consacrate din judetul Bacau, aflata in imediata apropiere a altei manastiri, Runc, pana la care mai sunt de parcurs doar vreo trei kilometri. Primul schit de pe aceste locuri a fost ctitorit de sulitasul Ciolpan, calugarit aici si de la care se trage si numele schitului. In 1730, medelnicerul Teodor Cantacuzino a construit o bisericuta din lemn de stejar, care exista si azi in cimitirul manastirii, ca monument istoric. Ramasa pustie de-a lungul vremii, manastirea a fost redeschisa in anul 1991 cu obste de maici. Cu osteneala maicilor si a arhimandritului Emilian Panait, staretul Manastirii Runc si duhovnicul maicilor, s-au construit trei cladiri pentru chilii, un paraclis pentru pravila calugareasca si biserica mare. Sfintirea bisericii mari cu hramul 'Sfantul Mucenic Emilian' s-a facut la 21 septembrie 1997, iar de atunci, in fiecare an, la 18 iulie, crestinii vin sa-l serbeze pe Sfantul Emilian.
Sursa: epr.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.