Sarbatoarea Sfintei Parascheva


SARBATOAREA SFINTEI PARASCHEVA - 2008

- comunicat de presa -


Ca in fiecare an, sarbatoarea Sfintei Cuvioase Parascheva este un prilej de apropiere si de marturisire comuna pentru credinciosi din tara si din strainatate, care vin la Iasi pentru a se inchina la moastele Sfintei Parascheva si ale altor sfinti ai Bisericii Ortodoxe.

In acest an, la solicitarea Inaltpreasfintitului Parinte Teofan, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, vor fi aduse, din catedrala mitropolitana de la Craiova, o parte din moastele Sfantului Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului, de catre o delegatie condusa de Inaltpreasfintitul Parinte Irineu, Mitropolitul Olteniei.

La evenimentele organizate de Mitropolia Moldovei si Bucovinei in perioada 11-15 octombrie 2008, presa va avea acces pe baza legitimatiilor de serviciu.

In data de 14 octombrie 2008, slujba Sfintei Liturghii va fi oficiata pe esplanada din fata catedralei mitropolitane. Va oferim, atasat acestui comunicat, programul detaliat al evenimentelor din perioada 11-15 octombrie 2008, precum si o scurta prezentare a vietii Sfantului Ierarh Nifon.


Programul hramului "Sf. Cuvioasa Parascheva" de la Iasi

11 - 15 octombrie 2008

SAMBATA, 11 octombrie

- 07.00 - 09.00 - Miezonoptica si Utrenia.

- 09.00 - 10.30 - Acatistul Sf. Cuvioase Parascheva, apoi scoaterea in procesiune prin poarta "Sf. Parascheva" a moastelor Sfintei Cuvioasei Parascheva si a raclei cu 33 particele de sfinti, inconjurul catedralei mitropolitane pe B-dul Stefan cel Mare si Sfant, intrarea prin poarta "Sf. Andrei" si depunerea lor, spre inchinare, pe platoul din fata Catedralei.

- 10.30 - Sfintirea apei (Aghiazma mica) si Sfantul Maslu, in curtea mitropoliei langa Biblioteca Ecumenica.

- 10.30 - 12.30 - Sfanta Liturghie (in Biserica "Sf. Gheorghe").

- 16.00 - 20.00 - Slujba de Priveghere (Ceasul al IX-lea, Vecernia, Litia, Utrenia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva), in Catedrala mare sau pe scena amenajata in fata acesteia.

DUMINICA, 12 octombrie

- 07.00 - 09.30 - Miezonoptica, Acatistul Mantuitorului si Ceasurile, in Catedrala mare sau pe scena amenajata in fata acesteia.

- 09.30 - 12.30 - Sfanta Liturghie, in Catedrala mare sau pe scena amenajata in fata acesteia.

- 16.00 - 20.00 - Slujba de priveghere in cinstea Aducerii moastelor Sf. Apostol Andrei la Iasi (Vecernia, Litia, Utrenia si Paraclisul Sf. Parascheva), pe scena amenajata in fata Catedralei mari.

- 19.00 - 20.30 - Pelerinajul "Calea Sfintilor"

Procesiune cu moastele Sfintei Cuvioase Parascheva pe traseul: poarta "Sf. Gheorghe" a Catedralei mitropolitane, strada Crisan, strada "Sf. Andrei", strada Palat, ceremonie in fata Bisericii "Sf. Nicolae" - Domnesc; primirea moastelor Sf. Ierarh Nifon, aduse de IPS Mitropolit Irineu (in jurul orei 19.30), continuarea pelerinajului pe B-dul Stefan cel Mare si Sfant, intrare pe poarta "Sf. Parascheva" si depunerea moastelor celor doi sfinti pe esplanada Catedralei mitropolitane pentru a fi venerate de catre pelerini.

LUNI, 13 octombrie

- 07.00 - 11.00 - Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile si Sfanta Liturghie, in Catedrala mare.

- 11.00 - Sfintirea Centrului social pentru copii defavorizati "Mia Casa" de la Barnova.

- 17.00 - 19.00 - Concursul coral "Cantati Domnului", editia a V-a (Centrul de Conferinte "Providenta").

- 20.00 - 03.00 - Slujba de priveghere a Sf. Parascheva (Vecernia, Litia, Utrenia si Sfanta Liturghie) in Catedrala mare.

MARTI, 14 octombrie

- 07.00 - Miezonoptica, Acatistul Sf. Cuv. Parascheva si Ceasurile, pe scena amenajata in fata Catedralei mari.

- 09.00 - 13.00 - Sfanta Liturghie, pe scena amenajata in fata Catedralei mari.

- 17.00 - 21.00 - Slujba de Priveghere a Sf. M. Mc. Gheorghe (Vecernia, Litia si Utrenia), in Biserica "Sf. Gheorghe".

Introducerea sfintelor moaste in catedrala dupa terminarea inchinarii credinciosilor.

MIERCURI, 15 octombrie

- 07.00-11.00 - Miezonoptica, Acatistul Sf. Apostol Andrei, Ceasurile, Sfanta Liturghie si Acatistul Sf. Cuvioase Parascheva, in Biserica "Sf. Gheorghe".

- 9.00 - Simpozionul "Sfanta Scriptura si Sfanta Liturghie - izvoare ale vietii vesnice"

- deschiderea lucrarilor in plen - Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial Iasi

- desfasurarea lucrarilor pe sectiuni: in Sala Coloanelor din Facultatea de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae", respectiv in Sala "Dr. Iustin Moisescu" a Centrului eparhial

- 11.00 - Procesiunea de plecare spre Craiova a moastelor Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului.

- 16.00-18.00 - Ceasul al IX-lea, Vecernia si Paraclisul Sf. Cuv. Parascheva, in Biserica "Sf. Gheorghe".


In perioada 11-15 octombrie 2008, Sala Coloanelor a Facultatii de Teologie Ortodoxa "Dumitru Staniloae" din Iasi va gazdui o expozitie de carte veche - Biblii si Liturghiere.

Viata Sf. Ierarh Nifon, Patriarhul Constantinopolului

S-a nascut in tinutul Peloponez, in sudul Greciei, data nasterii fiind situata undeva intre anii 1434-1440. A primit din botez numele Nicolae. La calugarie a primit numele Nifon si a vietuit in manastirile Cutlumus si Dionisiu de la Muntele Athos. In anul 1483 a fost ales mitropolit al Tesalonicului, iar dupa trei ani a fost ales patriarh al Constantinopolului. Dupa doi ani de pastorie, in 1488, sultanul Baiazid II l-a indepartat din scaunul patriarhal. In 1489 a fost rechemat la conducerea Patriarhiei ecumenice, insa a fost din nou indepartat de turci si exilat la Adrianopol.

In perioada 1503-1505, adus de domnitorul Radu cel Mare, patriarhul Nifon va reorganiza viata bisericeasca din }ara Romaneasca. A ajuns la neintelegeri cu domnitorul Radu cel Mare, pentru ca nu aprobase casatoria surorii acestuia cu un boier moldovean, deoarece era impotriva canoanelor si randuielilor bisericesti. In vara anului 1505 patriarhul Nifon s-a retras la manastirea Vatopedu, apoi la manastirea Dionisiu de la Muntele Athos, unde a trecut la Domnul pe 11 august 1508. Canonizarea patriarhului Nifon a avut loc la 16 august 1571, cand s-a decis ca ziua de pomenire sa fie pe 11 august.

Monahii de la manastirea Dionisiu au daruit domnitorului Neagoe Basarab capul sfantului si o mana care au fost asezate in ctitoria de la Curtea de Arges. In anul 1949 moastele Sf. Nifon au fost duse in Catedrala mitropolitana din Craiova.

.

06 Octombrie 2008

Vizualizari: 1134

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintei Parascheva 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE