Sarbatoarea Sfintilor de la Niculitel in Eparhia Tulcii

In zilele de 3- 4 iunie a.c., cu prilejul zilei de pomenire a Sfintilor Martiri Zotik, Atal, Kamasie si Filip de la Niculitel, in Episcopia Tulcii vor avea loc manifestari deosebite.

In ajunul sarbatorii, dimineata la orele 9:30 in biserica mare a manastirii Cocos, unde se pastreaza Sfintele Moaste, va fi oficiata Sfanta Liturghie arhiereasca in sobor de preoti si diaconi si la care vor participa numerosi credinciosi din imprejurimi.

Dupa masa, la orele 17:00, va avea loc indatinata procesiune cu Sfintele Moaste de la manastirea Cocos – locul pastrarii lor – la Isaccea stravechiul Noviodunum – locul unde ei au patimit moarte martirica in secolul al IV-lea – si unde vor fi depuse pe o esplanada in fata Primariei din localitate.

Sfintele Moaste vor fi intampinate de preotii si credinciosii din localitate in frunte cu autoritatile locale.

Aici Sfintele Moaste vor putea fi cinstite de credinciosii orasului ca si de alti pelerini. Tot acolo se va savarsi Acatistul Sfintilor Mucenici si se va rosti un cuvant de invatatura.

Dupa terminarea procesiunii Sfintele Moaste vor fi aduse la locul unde au fost descoperite in anul 1971 si anume la Niculitel, unde se va savarsi slujba Vecerniei cu Litie urmata de priveghere si la care vor participa un numar mare de pelerini. La miezul noptii se va savarsi in biserica Cuvioasa Parascheva din localitate Sfanta Liturghie.
Peste noapte Sfintele Moaste vor fi depuse in cripta bazilicii de la Niculitel.

A doua zi de dimineata Sfintele Moaste vor fi scoase si duse spre venerare credinciosilor intr-un loc special din fata martiriconului.

Acolo pe un podium special se va savarsi Sfanta Liturghie in sobor de arhierei. Vor sluji: I.P.S. Andrei al Alba-Iuliei, I.P.S. Teodosie al Tomisului, I.P.S. Casian al Dunarii de Jos, P.S. Vincentiu al Sloboziei si Calarasilor si P.S. Visarion al Tulcii.

Raspunsurile liturgice vor fi date de catre Grupul de psalti "Tronos” al Patriarhiei Romane condus de P.C. Diac. Mihail Buca.

La Sfanta Liturghie vor participa un numar mare de preoti si credinciosi din cuprinsul Episcopiei Tulcii, din judetele invecinate, dar si din Moldova si Transilvania care se vor bucura astfel de binecuvantarile ceresti pe care le vor primi de la „Dumnezeu Cel minunat intru sfintii Sai”.

Sursa: episcopiatulcii.ro

.

02 Iunie 2010

Vizualizari: 478

Voteaza:

Sarbatoarea Sfintilor de la Niculitel in Eparhia Tulcii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE