Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii

Crestinii ortodocsi sarbatoresc, in Vinerea din Saptamana Luminata, „Izvorul Tamaduirii”. Praznicul dateaza din secolul al V-lea, amintind de o minune savarsita de Maica Domnului.

Potrivit traditiei, cu putin timp inainte de a ajunge imparat, Leon cel Mare se plimba printr-o padure din apropierea Constantinopolului. Un batran orb ii cere acestuia apa, dar si ajutor pentru a ajunge in cetate. Dupa ce cauta apa in apropiere, Leon aude glasul Maicii Domnului, iar la indrumarea acesteia gaseste un izvor din care ii va da orbului sa bea. Totodata, dupa ce spala fata orbului cu apa, acesta incepe sa vada. În acest loc, Leon construieste, atunci cand ajunge imparat, o biserica.

Mai tarziu, imparatul Justinian (527-565), care suferea de o boala grea, s-a vindecat dupa ce a baut apa din acest izvor. Ca semn de multumire, el zideste aici o o noua biserica, mai mare. Lacasul de cult este distrus, insa, de turci in anul 1453.

Actuala biserica a Izvorului Tamaduirii din Istanbul dateaza din secolul al XIX-lea, iar izvorul cu apa tamaduitoare exista si astazi in paraclisul de la subsolul acesteia. De-a lungul timpului, foarte multi credinciosi care au venit aici si i-au cerut ajutorul Maicii Domnului, au primit vindecare.

Maine, in toate bisericile va fi oficiata slujba de sfinţire a apei. La Catedrala patriarhala, slujba va fi savarsita dupa Sfanta Liturghie.

Sursa: basilica.ro

Pe aceeaşi temă

25 Aprilie 2014

Vizualizari: 762

Voteaza:

Sarbatoarea Izvorul Tamaduirii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE