Sarbatorile religioase din luna septembrie

A noua luna din anul calendaristic si prima din anul bisericesc cuprinde pomenirea unor sfinti de seama ai Bisericii noastre. Printre sarbatorile religioase ale lunii septembrie se numara si zilele de pomenire a unor sfinti romani. Sfintii nationali sunt sfintii al caror cult s-a nascut pe teritoriul unei Biserici nationale autocefale. Existenta acestora demonstreaza si specificitatea etnica a unei Biserici Ortodoxe locale, care a fost prezenta in organizarea Bisericilor Ortodoxe de la inceput si pana in zilele noastre.

Pentru Biserica Ortodoxa Romana, data de 1 septembrie, pe langa inceputul anului bisericesc, are si o alta semnificatie, si anume in sedinta din 8-9 iulie 2008, Sfantul Sinod ca hotarat trecerea in randul sfintilor a marelui teolog Dionisie Exiguul, Cel Smerit, parintele erei crestine si al dreptului bisericesc cu zi de praznuire la aceasta data.

In ziua Inainte Praznuirii Nasterii Maicii Domnului, in data de 7 septembrie sunt cinstiti Cuviosii Simeon si Amfilohie de la Pangarati, canonizati de Biserica Ortodoxa Romana la 5-7 martie 2008, prin hotararea Sfantului Sinod, iar Proclamarea oficiala a canonizarii acestora a avut loc la 5 iunie 2008, la Manastirea Neamt.

Sarbatoarea Nasterea Maicii Domnului, cinstita la 8 septembrie, este prima mare sarbatoare din cursul anului bisericesc. Sfanta Fecioara Maria s-a nascut in familia sfintilor si dreptilor Ioachim si Ana din Nazaret, praznuiti a doua zi, in data de 9 septembrie, zi in care sunt cinstiti si Sfintii Cuviosi Onufrie de la Vorona si Chiriac de la Tazlau.

Sfantul Cuvios Ioan de la Prislop, avand data de praznuire la 13 septembrie, a fost trecut in randul sfintilor la data de 20-21 iunie 1992, proclamarea oficiala a canonizarii a avut loc la 21 iunie 1992.

Crestinii ortodocsi romani sarbatoresc la 14 septembrie, Inaltarea Sfintei Cruci. Aceasta sarbatoare este cea mai veche si mai importanta dintre sarbatorile ortodoxe inchinate cinstirii Sfintei Cruci. Spre deosebire de alte praznice imparatesti, Inaltarea Sfintei Cruci se serbeaza cu post, pentru ca ea ne aduce aminte de Patimile si Moartea Mantuitorului.

Sfantul Iosif cel Nou de la Partos, sarbatorit la data de 15 septembrie, mitropolit al Timisoarei, a pastorit pana in 1653, cand, din cauza varstei inaintate s-a retras la Manastirea Partos, in Banat. Moastele sale se afla in Catedrala Mitropolitana din Timisoara, fiind aduse din biserica Manastirii Partos. Canonizarea lui a fost hotarata de Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane in anul 1950, iar actul solemn de canonizare a avut loc la Timisoara, in 6-8 octombrie 1956.

Sfantul Teodosie de la Brazi a fost in mod solemn proclamat sfant la data de 5 octombrie 2003, cinstirea sa fiind stabilita pentru ziua de 22 septembrie. De atunci, moastele sale, redescoperite in anul 2000, in vechiul paraclis subteran de la Manastirea Brazi, se afla asezate spre inchinare in noul paraclis zidit deasupra celui vechi.

In data de 26 septembrie Biserica Ortodoxa Romana cinsteste pe Sfantul Voievod Neagoe Basarab, canonizat de catre Sfantul Sinod al Bisericii noastre la data de 8 iulie 2008, iar proclamarea oficiala a avut loc la 26 octombrie 2008, la Catedrala patriarhala din Bucuresti.

In partea de final a lunii este cinstit Sfantul Antim Ivireanul, erudit si luptator, evlavios si harnic, creator de limba si cultura romaneasca crestina, misionar intelept si generos, artist de mare talent: caligraf, tipograf, miniaturist, sculptor si arhitect, avand data de praznuire 27 septembrie.

Sursa: reintregirea.ro
 

.

03 Septembrie 2014

Vizualizari: 596

Voteaza:

Sarbatorile religioase din luna septembrie 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE