Satul Gogeasca din Prahova are propria biserica

Biserica filiei Gogeasca care aparține Parohiei Târlești, din județul Prahova, a fost sfințită sâmbătă, 17 septembrie 2016. Slujba de târnosire și Sfânta Liturghie au fost săvârșite de Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Bucureștilor, înconjurat de un sobor de slujitori.

Credincioşii filiei Gogeasca din județul Prahova au, de sâmbăta trecută, 17 septembrie, propriul locaş de cult, unde se pot ruga și participa la sfintele slujbe ale Bisericii. Până de curând, cea mai apropiată biserică de ei se afla la 5 kilometri de satul Gogeasca, la Parohia Târleşti.

Așa cum este tradiția, Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul a târnosit de dimineață noua biserică, a pregătit Sfânta Masă peentru slujbe și a sfințit pictura și icoanele de pe iconostas și din biserică. În continuare, ierarhul a săvârșit Sfânta Liturghie pe un podium amenajat lângă biserică, iar pe timpul slujbei, ca și în cursul zilei de sâmbătă, credincioșii au putut intra în Sfântul Altar pentru a se închina la Sfânta Masă și săruta Sfânta Evanghelie și Sfânta Cruce.

„Satul Gogeasca din comuna Cărbuneşti, Protoieria Vălenii de Munte, este o localitate la marginea Arhiepiscopiei Bucureştilor, aflată la graniţa cu Arhiepiscopia Buzăului şi Vrancei. Localitatea nu a avut niciodată biserică, iar credincioșii satului mergeau până acum în localitatea apropiată, Târleşti, atât pentru slujbe, cât şi pentru înmormântările care se făceau în cimitirul satului vecin. Anul trecut, într-un timp record, a fost construită o biserică închinată Sfântului Ierarh Alexandru, Arhiepiscopul Constantinopolului, cel care a stat împotriva învăţăturii lui Arie la Sinodul I Ecumenic. Biserica a fost construită prin grija preotului Ion Ciucă şi a celor doi fii ai lui, preoți de asemenea, Anichit Orest şi Ioan Alexandru. Într-un timp record de şapte luni a fost construită, pictată şi împodobită pentru momentul sfinţirii”, a spus Preasfințitul Părinte Timotei Prahoveanul, după cum informează basilica.ro.

La eveniment au participat și oficialități, dintre care menţionăm: prof. univ. dr. Romiţă Iucu, rector interimar al Universității din Bucureşti; Teodor Meleşcanu, diplomat și om politic, dar şi primarii comunelor prahovene Cărbuneşti şi Poseşti.

Biserica de la Gogeasca este ctitoria familiei părintelui paroh Ion Ciucă de la Parohia Roşu, comuna Chiajna, județul Ilfov.

În semn de apreciere pentru sprijinul şi implicarea în construcţia locaşului de cult, preotul Ion Ciucă a primit Ordinul „Sfântul Ierarh Martir Antim Ivireanul” pentru clerici; preotul Ioan Alexandru Ciucă a fost hirotesit iconom stavrofor; iar preotul Anichit Orest Ciucă, iconom. De asemenea, primarul comunei Cărbuneşti, Stan Petre, a primit Diploma omagială „Sfântul Antim Ivireanul”.

Marius Nedelcu
Sursa: ziarullumina.ro
 

19 Septembrie 2016

Vizualizari: 181

Voteaza:

Satul Gogeasca din Prahova are propria biserica 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE