Scoala de vara "Credinta altfel” la Moniom

In perioada 28 iulie - 3 august 2014 a avut loc in localitatea Moniom apartinatoare de municipiul Resita, cea de-a doua editie a scolii de vara „Credinta altfel”, proiect derulat de Departamentul de tineret al Episcopiei Caransebesului. Au luat parte 40 de copii cu varste intre 10-14 ani membrii ai centrelor de tineret din Resita, Caransebes, Otelu Rosu, Bocsa, Oravita si Moldova Noua, alaturi de membrii centrului de tineret „Sf. Arh. Mihail si Gavriil” din localitatea gazda.Activitatile derulate pe parcursul celor sapte zile au fost dintre cele mai diverse si au avut in prim plan atat formarea si educarea copiilor pe principii crestine, cat si oferirea unor alternative de petrecere a vacantei intr-un mod placut si constructiv.

„Credinta altfel” sau cum il putem cunoaste pe Dumnezeu prin creatia Sa

Programul derulat pe parcursul intregii saptamani, a constat pe de-o parte in activitati educative, de formare si cunoastere, dar si in numeroase jocuri si concursuri pe echipe, precum si drumetii in natura. Copiii au avut posibilitatea sa-L cunoasca, asadar, pe Dumnezeu nemijlocit, atat in natura cat si in cadrul lectiilor interactive, sustinute de cadre didactice voluntare. Rugaciunea de dimineata si cea de seara au insotit zilnic programul taberei, alaturi de participarea la Sfanta Liturghie, Taina Sfintei Spovedanii si la Paraclisul Maicii Domnului. Nu au lipsit discutiile pe teme duhovnicesti in cadrul serilor tematice, derulate sub deviza „Intreaba preotul”, in care copiii au avut posibilitatea sa puna intrebari si sa dialogheze cu formatorii taberei condusi de parintele Mihai Ciucur, inspector pentru activitati cu tineretul al Episcopiei Caransebesului.

Ateliere creatie artistica, teatru si interpretare

O alta preocupare importanta a coordonatorilor taberei a fost oferirea de posibilitati copiilor in a-si exprima si dezvolta imaginatia si talentul artistic, atat in cadrul atelierelor de arte plastice, cat si a celor de creatie si interpretare. Astfel, copiii au participat la atelierul de sculptura in lemn, coordonat de maestrul banatean George Molin, la cel de pictura, coordonat de artistul plastic Bogdan Piperiu, dar si la un inedit atelier de confectionare de tablouri din flori si plante din natura, coordonat de prof. Georgiana Ciucur. De asemenea, in cadrul serilor tematice, copiii au avut posibilitatea sa-si etaleze atat talentul actoricesc, cat si cel de interpretare muzicala si de dans.

Jocuri si concursuri in aer liber

Cadrul natural deosebit de atractiv, oferit de satul Moniom, a oferit un motiv in plus de bucurie participantilor care s-au putut bucura de un program complex de jocuri, concursuri si drumetii. Echipa de voluntari coordonata de prof. Gheorghe Szeneszy – formator in cadrul Departamentului de tineret al Episcopiei Caransebesului – a conceput si pus in practica numeroase jocuri educative, concursuri de indemanare, abilitati practice, viteza si perspicacitate, toate desfasurate in echipa. Dealtfel, lucrul in echipa, impartirea sarcinilor in cadrul echipei, liderul si gestionarea conflictelor in cadrul grupului, au fost cu succes aplicate si intelese in cadrul programului de recreere si divertisment in aer liber.

Preasfintitul Parinte Lucian prezent in mijlocul copiilor

La fel ca la fiecare activitate de acest gen, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, a fost prezent in mijlocul copiilor, oferindu-le arhiereasca binecuvantare. Astfel vineri, 1 august, ierarhul a poposit in mijlocul copiilor, la orele serii si, dupa ce a oficiat o slujba de multumire alaturi de un sobor de preoti si diaconi, a oferit diplome de participare tuturor copiilor si ostenitorilor. Ierarhul a oferit diplome de excelenta membrilor echipei de formatori, dar si diplome de multumire familiilor care au gazduit copiii pe parcursul taberei.

La finalul momentului festiv, in prezenta unui numar de mare de credinciosi, parinti ai copiilor, dar si invitati din alte localitati, a fost vernisata expozitia cu lucrarile realizate de copii in tabara. La final, ierarhul a subliniat necesitatea ca acest gen de proiecte educative, cu si pentru copii sa continuie, iar in acest sens a indemnat pe toti cei prezenti sa sprijine Biserica si pe toti cei implicati, ca aceasta lucrare misionara sa continuie.Programe educative oferite si prescolarilorIn ultimele trei zile ale scolii de vara, grupului de copii i s-au alaturat si un numar de 15 copii de varsta prescolara care au participat, de asemenea, la un variat program de educatie, jocuri si concursuri in aer liber, specifice varstei. Totodata copiii au participat la programul duhovnicesc oferit de coordonatori, iar in ultima zi, duminica 3 august, s-au impartasit, in cadrul Sfintei Liturghii, cu Trupul si Sangele lui Hristos.

Credinta pe intelesul tuturorLa finalul scolii de vara, in dupa - amiaza zilei de duminica, 3 august, copiii au participat la festivitatea de incheiere oficiata in biserica parohiala din Moniom. In cadrul momentului festiv au fost decernate medaliile pentru echipa castigatoare si, de asemenea, au fost premiati cel mai bun lider, cel mai bine pregatit participant din punct de vedere duhovnicesc si marele premiu pentru creatie si talent artistic.„Programul complex derulat pe parcursul acestei saptamani n-a facut decat sa confirme ideea ca pentru copiii si tinerii zilelor noastre este nevoie de o altfel de abordare a problematicii credintei si a vietii duhovnicesti, o abordare care sa tina cont de preocuparile lor si care sa rezoneze cu asteptarile si perceptiile lor in plan spiritual. Pe langa faptul ca aceasta scoala de vara s-a remarcat prin numarul mare de participanti - peste 50 de copii si aproximativ 20 de formatori si voluntari, un alt aspect inedit a fost acela ca membrii comunitatii gazda s-au implicat in mod activ in proiect - fie ca au gazduit copiii, fie ca au ajutat ca voluntari sau ca simpli participanti”, a mentionat la final parintele Mihai Ciucur, coordonatorul taberei.


Sursa: episcopiacaransebesului.ro

.

04 August 2014

Vizualizari: 397

Voteaza:

Scoala de vara "Credinta altfel” la Moniom 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE