Scriitoarea Lidia Staniloae-Ionescu, fiica celui mai mare teolog ortodox al modernitatii, Dumitru Staniloae, va sustine o conferinta sambata, 26 februarie, intre orele 19:30 – 21:00, in sala parohiala a bisericii ortodoxe romane "Sfantul Ioan Botezatorul" din Strasbourg (14 rue Sainte-Elisabeth), transmite pentru Romanian Global News parintele Vasile Iorgulescu, paroh al bisericii gazda.
Autoarea "Locului unde astepti", a "Memoriilor unui fugar" si a altor multe titluri le va vorbi celor prezenti despre ilustrul sau parinte, dar si despre destinul omului de cultura intr-o societate incercata si in permanenta tranzitie. Intalnirea este una de exceptie, intrucat Doamna Staniloae este asteptata in sanul comunitatii romanesti de mai bine de doi ani. Aproape tot timpul in calatorie pentru a raspunde invitatiilor de a conferentia, a gasit in sfarsit ragazul de a poposi si la romanii din Starsbourg.
Lidia Staniloae este nascuta la 8 octombrie 1933 in Sibiu, fiica a parintelui profesor Dumitru Staniloae si a sotiei sale Maria. Intre 1951 si 1955 urmeaza cursurile Facultatii de Fizica - Sectia Fizica Atomica a Universitatii din Bucuresti, fiind eleva academicianului profesor dr. Horia Hulubei. Lucrarea sa de diploma este prima lucrare din Romania, despre teoria fisiunii nucleare. Pana in 1958 lucreaza in cadrul Facultatii de Fizica si in calitate de cercetator la IFA. La arestarea tatalui sau in 1958, este data afara. Se casatoreste in 1958 si are un fiu, Dumitru Horia Ionescu. Din 1961 este profesor de fizica la Grupul Scolar de Chimie Alimentara din Bucuresti.
Isi incepe cariera literar in 1970, publicand volumele de poezii Versuri, Muntii si Locul unde astepti. Traduce din limba germana Insemnarile lui Malte Laurids Brigge, de Rilke, si un volum de versuri al poetei germane Hilde Domin. In 1984 emigreza impreuna cu fiul sau in Germania, lucrand in cadrul Universitatii din Freiburg. Publica in 1991 volumul Raiul inocentilor la Editura Cartea Romaneasca, iar in anul 2000 lucrarea Lumina faptei din lumina cuvantului, la Editura Humanitas. In 2006 apare, in limba germana, romanul istoric Zahringerblutt, avand ca tema infiintarea orasului Freiburg la 1120, lucrare care se bucura de mare interes in Germania. In 2009, a publicat la Humantias cartea Memoriile unui fugar. In paralel, are o activitate intensa de conferentiar in tarile occidentale: Germania, Franta, Belgia s.a.
Sursa: rgnpress.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.