Scrisoare catre Papa


Mitropolitul Ardealului, IPS Laurentiu Streza, va trimite, zilele acestea, o scrisoare oficiala catre Papa Benedict al XVI-lea, pentru a-l invita la Sibiu, cu ocazia celei de-a treia Adunari Ecumenice, programata pentru septembrie 2007. Scrisoarea lui IPS Streza va fi intarita de cea a Patriarhului Teoctist si a presedintelui Traian Basescu.

 

Zvonurile despre venirea sau „nevenirea” Papei la Sibiu sunt infirmate de motropilitul Ardealului, IPS Streza. El sustine ca, pna in acest moment, nimeni din Romnia nu a intreprins nici un demers oficial, prin urmare orice speculatie pe aceasta tema ramne la acest stadiu.


„Zilele acestea trebuie sa primesc de la Geneva textul oficial al scrisorii catre Papa Benedict al XVI-lea.

Scrisoarea aceasta va fi intarita de cea a Patriarhul Teoctist si de presedintele Traian Basescu, deoarece Papa este si seful statului Vatican. Aceasta scrisoare va ajunge direct la Papa, fara intermediari. De aceea, deocamdata trebuie stapnite zvonurile pe aceasta tema”, a declarat IPS Laurentiu Streza.

Scrisoarea catre Papa va porni si din partea Comitetului Director al Adunarii Ecumenice de la Sibiu.


Despre vizita Papei la Sibiu au fost lansate o serie de zvonuri inca de la inceputul acestui an, cnd primarul Sibiului declara, drept raspuns la intrebarile presei, ca o astfel de vizita trebuie pregatita din timp. Zvonul a continuat sa fie alimentat, fara ca Biserica Ortodoxa, cea Evanghelica sau alta biserica importanta din Romnia sa adopte vreo pozitie oficiala.

Cu toate acestea, rearezentantii tuturor bisericilor isi doresc venirea Papei la Sibiu, cu ocazia celei de-a treia Adunari ecumenice, din septembrie 2007.

 

Sarbatoarea creatiei

 

Cu sau fara Papa Benedict al XVI-lea la Sibiu, pregatirile pentru Adunarea din septembrie anul viitor sunt in toi. Nu mai departe de saptamna trecuta, la Geneva, 25 de teologi reprezentanti ai mai multor biserici crestine din intreaga Europa au decis ca, anul viitor, la Sibiu, sa propuna includerea in calendarul crestin a unei noi sarbatori – cei prezenti au cazut de acord in unanimitate ca, in calendarul bisericilor ortodoxe. „Am reconfirmat propunerea noastra de a stabili o sarbatoare «Timpul Creatiei» care sa fie prinsa in calendarul crestin. Suntem hotarti sa relansam aceasta cerere a noastra in cadrul celei de-a treia Adunari Ecumenice de la Sibiu. Propunerea nostra nu incearca sa aduca sa faca schimbari de forma a calendarului crestin, ci sa ajute crestinii sa redescopere caracterul cosmic al liturghiei”, a declarat Lukas Vischer, teolog elvetian, intr-un ziar crestin de circulatie europeana, Christian News.


Propunerea facuta saptamna trecuta la Geneva o urmeaza pe cea facuta in 1989 de Patriarhia Ecumenica a Constantinopolului, ai carei reprezentanti au sugerat ca sarbatoarea Creatiei sa fie tinuta pe 1 septembrie.

 

Negativism

 

Cardinalul Achille Silvestrini, ex-prefect al Congregatiei Pontificale pentru Bisericile Orientale si expert in politica internationala a declarat, ieri, pentru presa centrala, ca este despre vizita Papei la Sibiu nu stie nimic si ca nu crede ca o astfel de vizita poate avea loc. „ Nu sunt la curent in legatura cu aceasta vizita. Insa nu cred ca va fi posibila”, a declarat cotidianului ZIUA, cardinalul Achille Silvestrini.

 
Traian DELEANU

Ziarul de Sibiu

 

.

12 Aprilie 2006

Vizualizari: 2075

Voteaza:

Scrisoare catre Papa 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE