Domniei Sale,
Domnului RAZVAN IONESCU
Redactor-sef al cotidianului Evenimentul Zilei
Domnule Redactor-sef,
In legatura cu articolele aparute in cotidianul Evenimentul Zilei din 24-25 aprilie a.c., precizez urmatoarele:
In ciuda insinuarilor cotidianului Evenimentul Zilei - facute mai ales prin titlurile utilizate fara a fi argumentate in continutul articolelor respective - Patriarhia Romana nu ascunde adevarul in legatura cu statutul de monahi al celor doi parinti care, speram ca, asa cum este firesc, isi vor asuma responsabilitatea cresterii si educarii propriului copil.
Sambata, 21 aprilie a.c.
A gresi este omeneste, dar a persevera in greseala este diabolic.
Folosesc acest prilej pentru a va semnala modul sistematic in care am constatat ca Evenimentul Zilei distorsioneaza informatiile referitoare cel putin la Biserica Ortodoxa Romana. Oare, sa intelegem ca la Evenimentul Zilei sunt scrise articole fara respectarea celor mai elementare norme de deontologie profesionala?
In urma lecturii primului dumneavoastra editorial, dupa ce ati fost investit ca redactor-sef al cotidianului Evenimentul Zilei, am fost tentat sa va telefonez si sa va felicit pentru modul profesionist in care ati lasat impresia ca intelegeti sa practicati jurnalismul. Nu v-am telefonat pentru ca am avut o strangere de inima. Mi-am spus atunci: dar, daca este doar un exercitiu de imagine? Si, din pacate, timpul mi-a dovedit ca nu m-am inselat.
In ceea ce priveste Biserica Ortodoxa Romana, daca m-as referi doar la cele scrise in ultimul an, din nefericire, constat modul tendentios in care cotidianul Evenimentul Zilei incearca sa rastalmaceasca diferite evenimente.
Spre exemplu, imi aduc aminte ca, in luna iunie a anului trecut, in flagranta contradictie cu materialele aparute in toata mass-media romaneasca, redactorul dumneavoastra - care nici macar nu a fost prezent la conferinta noastra de presa referitoare la punctul de vedere al Patriarhiei Romane fata de marsul minoritatilor sexuale - a atribuit unui reprezentant al Bisericii o declaratie inexistenta prin care ar fi fost gratulat d-l Gigi Becali. Dupa aceea, timp de cateva zile, editorialistii cotidianului au exploatat acest neadevar fabricat in propria redactie.
Apoi, la inceputul anului 2007, corespondentul Evenimentului Zilei de la Galati avea sa construiasca o poveste halucinanta pornind de la un presupus email primit de la parintele unei eleve de 14 ani. Insa, fara nici o minima preocupare pentru datoria jurnalistului de a verifica informatia si de a se documenta inainte de redactarea unui material de presa, confundand spovedania cu impartasania, jurnalistul acuza, fara dovezi concrete, un preot ca ar fi adresat intrebari indecente in timpul spovedaniei. Faptul este neverosimil, nefiind probat, asa cum cere deontologia profesionala, cu atat mai mult cu cat preotul, in cei peste 45 de ani de activitate pastorala exemplara, este apreciat de un mare numar de credinciosi din municipiul Galati. Pentru a intelege mai bine "gestul" corespondentului cotidianului dumneavoastra, preotul se afla intr-o stare de sanatate precara din cauza unei leziuni la corzile vocale, motiv pentru care foloseste pentru comunicare un aparat special.
Pentru a da credibilitate cazului, redactorul respectiv avea sa mai inventeze alte doua "victime" ale aceluiasi preot. Nici pana in ziua de astazi, la solicitarea Episcopiei Dunarii de Jos, jurnalistul respectiv nu a putut aduce nici macar o proba in sprijinul celor afirmate.
In ziua de 10 aprilie a.c., in lipsa de subiecte de prima pagina, in conditiile in care in intreaga tara slujba Invierii nu a oferit incidentele asteptate, Evenimentul Zilei mai avea sa produca un articol "de prima pagina" despre functionarea deficitara in noaptea de Inviere a unei statii de amplificare de la una din bisericile bucurestene. Dupa ce cu cateva zile inainte era apreciata initiativa unui preot ortodox care gestioneaza mai multe pagini de internet, considerandu-l un mijloc eficient de misiune pastorala, in special pentru tanara generatie, in materialul remarcat, redactorul Evenimentului Zilei, dovedind o imaginatie bogata, face "marea descoperire" a fotografierii cu telefonul mobil a slujbei din noaptea de Inviere, gest considerat periculos pentru credinta romanilor (sic). Cu o zi inainte, am primit un telefon de la un redactor al Evenimentului Zilei care m-a intrebat daca in lacasurile de cult ortodoxe sunt permise statiile de amplificare. Dincolo de naivitatea intrebarii, ca si cum ar fi un lucru iesit din comun folosirea unei statii de amplificare, redactorul respectiv, usor jenat, mi-a spus ca, in mod imperios, trebuie sa realizeze materialul respectiv.
Dar, cum spuneam, a gresi este omeneste. Cu speranta ca veti recepta demersul nostru asa cum se cuvine, va rugam sa explicati colaboratorilor domniei voastre sa nu mai persevereze in greseala de a distorsiona realitatea, cel putin din respect pentru nobila profesie de jurnalist.
Cu consideratie,
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.