Sebastian Brock, Doctor Honoris Causa al Facultatii de Teologie din Craiova

Sebastian Brock, Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie din Craiova: Eveniment academic dedicat maestrului studiilor de teologie siriacă

Facultatea de Teologie din Craiova şi-a deschis oficial porţile vineri, 30 septembrie. Prilejul liturgic de marcare a acestui moment este însă la finele acestei săptămâni, vineri, 7 octombrie, de praznicul Sfinţilor Serghie şi Vah. Cu acest prilej, în mijlocul profesorilor şi studenţilor craioveni va poposi eruditul orientalist Sebastian Brock, care va primi cu acest prilej titul de Doctor Honoris Causa al Facultăţii de Teologie din Craiova.

Noul an universitar, care a început oficial vineri, 30 septembrie, se dovedeşte a fi unul cu totul deosebit pentru Facultatea de Teologie din Craiova. La invitaţia Înalptreasfinţitului Părinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei şi Mitropolitul Olteniei, în Cetatea Băniei va poposi preţ de câeva zile unul dintre cei mai mari cercetători pe teologie siriacă din lume, dr. Sebastian Brock. Prezenţa domniei sale se datorează iniţiativei Facultăţii de Teologie craiovene de a-i acorda titlul de Doctor Honoris Causa. Evenimentul va avea loc în Aula „Mitropolit Nestor Vornicescu” a Centrului de restaurare şi vizualizare, după Sfânta şi Dumnezeiasca Liturghie.

Date biografice şi formare academică
Profesorul Sebastian Brock s-a născut în ziua de 24 februarie 1938, în Londra. Formarea intelectuală şi-a început-o în capitala Regatului Britanic. A urmat mai întâi cursurile prestigiosului Colegiu Eton, pe care le-a absolvit cu rezultate excepţionale. Pentru stagiul de licenţă, s-a înscris la Univestitatea Cambridge, unde s-a aplecat îndeosebi spre cercetatea limbilor clasice (Latină şi Greacă) şi orientale (Ebraică şi Aramaică). În 1962 a obţinut diploma de absolvent, primind rangul Prima Clasă (First Class). În studiile de doctorat de la Universitatea din Oxford a avut ca direcţie de lucru „Revizuirea primei cărţi a Profetului Samuel din Vechiul Testament, pe versiunea Septuagintei”. În anul 1966 a obţinut titlul de Doctor, primind calificativul maxim. În acelaşi an, s-a căsătorit cu prof. Helen MacGill Charrington Hughes, specialistă în arheologie şi de asemenea preocupată de creştinismul răsăritean.

Prima cercetare practică în domeniul teologiei siriene s-a legat de localitatea Tur Abdin, oraş de renume din vechile teritorii siriene (sud-estul Turciei de azi). Aici, profesorul Sebastian Brock a început o colaborare fructuoasă cu episcopul Philoxenos Yuhannon Dolabani (1885-1969), la rândul său specialist pe acest domeniu. Prin intermediul lui Dolabani, prof. Sebastian Brock a reuşit să coopteze numeroşi tineri din tradiţia orientală (India sau Orientul Mijlociu), pentru a studia la Universitatea din Oxford.

Cariera academică a reputatului siriacist a început în anul 1964, când a devenit asistent pentru Departamentul de Teologie al Universităţii din Birmingham, Anglia. În anul 1967 s-a transferat la Cambridge, ca Lector pentru disciplina Ebraică-Aramaica, în cadrul Facultăţii de Studii Orientale. În 1974, prof. Sebastian Brock a mers la Oxford, unde a funcţionat ca de asemenea ca Lector pentru disciplinele Aramaică şi Siriacă, în cadrul Institutului de Studii Orientale, devenind totodată şi membru al Colegiului Wolfson. A fost mai apoi avansat ca profesor pentru cele două discipline, Aramaică şi Siriacă, afirmându-se totodată ca reputat cercetător şi promotor al teologiei orientale la nivel academic, în întreaga lume. S-a retras de la catedră în anul 2003, lăsând în urmă numeroşi ucenici, pe care i-a format pentru studiul acestei frumoase tradiţii a Bisericii Răsăritene.

Distincţii şi aprecieri la nivel internaţional
De-a lungul carierei sale, prof. Sebastian Brock a primit numeroase distincţii şi aprecieri din partea mai multor instituţii de prestigiu academic din întreaga lume. Amintim în mod deosebit că din anul 1977 este membru al Academiei Britanice. În 1979 a fost certificat cu titlul de membru corespondent al Secţiunii de Teologie Siriacă, din cadrul Academiei din Irac. De asemenea, în 1982 a devenit Curator în cadrul Colecţiei de Manuscrise Mingana, din cadrul Selly Oak Colleges, din Birmingham. În acelaşi an a fost numit Vicepreşedinte al Societăţii „Arm” pentru Studii Mesopotamiene din Oxford şi exemplele pot continua.

Activitatea sa didactică şi de cercetare se leagă foarte mult de realitatea faptică a Bisericilor din arealul Sirian. Astfel, atât ca profesor cercetător, dar mai ales ca apropiat şi devotat „prieten al Părinţilor Sirieni”, savantul britanic a reuşit să câştige simpatia reprezentanţilor clerici din Bisericile Orientale, care l-am apreciat şi l-au primit dintotdeauna cu bucurie în mijlocul lor. În anul 1989, a fost decorat de Biserica Maronită din USA cu „Ordinul Sf. Silvestru”. De asemenea, Patriarhul Ignatius Zakka I, al Bisericii Siriene Ortodoxe, i-a conferit titlul de „Ucenic al Sfântului Efrem”.

Opera sa a fost la fel de apreciată şi în Apus, primind titlul de Doctor Honoris Causa al Institutului Pontifical de Studii Orientale din Roma. În anul 2003, în cadrul unei ceremonii speciale organizate în cinstea domniei sale la Oxford, i-a fost conferit titlul „Haddaya – Maestru al Studiilor Siriace”. În acest context, reprezentanţii Bisericilor Orientale l-au confirmat drept „Unul dintre Dascălii Bisericii noastre – Malphone d-`Idto”.

Zeci de cărţi şi traduceri, sute de articole şi studii închinate Părinţilor sirieni
Din dragoste pentru tradiţia şi valoarea teologiei siriene, profesorul Sebastian Brock a scris zeci de cărţi, sute de articole şi studii, traduceri şi editări de texte inedite etc. Este de ajuns să amintim lucrarea „Ochiul luminos”, tradusă în peste zece limbi, inclusiv limba română. Opera sa este aşadar vastă, însumânt totodată autoritatea princeps în cercetarea academică din zilele noastre pe acest domeniu (bibliografia profesorului Sebastian Brock se poate consumta on line: http://www.liturgia.it/addaicongress/interventi/brock.pdf.). Reputaţia sa ştiinţifică s-a impus ca un necesar şi indispensabil echilibru în dialogul ecumenic al Bisericilor Orientale. „Creştinismul de limbă siriacă nu a putut fi mai divizat de-a lungul istoriei. Poziţiile teologice adoptate de Bisericile Asiriene din Răsărit şi de Biserica Siriană Ortodoxă, privind problematica hristologică, au fost socotite dintotdeauna eretice din perspectivă reciprocă, şi, desigur, de cei din afară. S. Brock a fost crucial în demonstrarea ortodoxiei acestor Biserici, arătând totodată cum ar trebui ele să fie corect înţelese. Studiile sale sunt instrumente indispensabile ce pot fi aplicate pentru a genera apropiere şi unitate de simţire între denominaţiunile creştine ale tradiţiei siriene” (PhD. George A. Kiraz, Sebastian Brock – Haddya of Syriac Studies, in Jurnal of Assyrian Academic Studies, vol. 18, nr. 1/2004, p. 6).

Arhid. Ioniţă Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

03 Octombrie 2016

Vizualizari: 385

Voteaza:

Sebastian Brock, Doctor Honoris Causa al Facultatii de Teologie din Craiova 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

Sebastian Brock

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE