La sediul protopopiatului ortodox din Alba Iulia a avut loc marti, 5 octombrie 2010, sedinta de toamna cu parintii protopopi din Arhiepiscopia Ortodoxa Romana de Alba Iulia. Au participat cei 10 protopopi din judetele Alba si Mures, cei 5 consilieri eparhiali, 3 inspectori eparhiali, secretarul eparhial si exarhul manastirilor. Lucrarile au fost conduse de IPS Andrei al Alba Iuliei care, in cuvantul de deschidere, a amintit cuvantul scipturistic rostit de Domnul Hristos: „Lucrati pana este ziua, ca vine noaptea, cand nimeni nu poate sa lucreze” (In. 9, 4). „Timpul lucrarii noastre se imputineaza si atunci cat a mai ramas sa-l folosim cat mai bine spre mantuirea credinciosilor nostri si spre bunul mers al eparhiei noastre”.
In continuare consilierii si inspectorii eparhiali au dezbatut problemele specifice fiecarui sector. Parintele Remus Onisor, consilier administrativ-bisericesc a reamintit taxele pe care fiecare parohie trebuie sa le plateasca anual la Centrul eparhial, la Fondul Filantropia si la centrul protopopesc, taxe care au ramas la aceleasi valori si taxele de la Fondul de Intrajutorare Eparhial (FIE) care se vor mari, tocmai pentru a putea veni mai mult in sprijinul preotilor aflati in nevoi. Parintele Ion Galata, consilierul economic a adus in atentia parintilor protopopi problema verificarilor din parohii, precum si a debitelor catre centrul eparhial.
De asemnea a amintit faptul ca din acesta luna lumanarile fabricate la Centrul eparhial vor fi inscriptionate cu numele arhiepiscopiei de Alba Iulia, pentru a se putea avea un control mai bun asupra vanzarilor de lumanari in parohii. Un alt aspect asupra caruia s-a insitat la acesta intalnire a fost aceea a intabularii proprietatilor bisericilor noi, mai ales cele ridicate dupa 1990, jurista Ioana Tutui prezentand pasii pe care trebuie sa-i faca preotul paroh pentru acest lucru. A fost prezent si directorul economic al Centrului eparhial, dl. Horea Georgescu care a prezentat parintilor protopopi un nou model de buget parohial simplificat si adaptat problemelor curente din parohie. La sectorul Cultural, Parintele consilier Iosif Zoica a insistat asupra necesitatii conservarii si arhivarii obiectelor de patrimoniu din parohiile care au astfel de bunuri si pe continuarea si inmultirea abonamentelor la „Ziarul Lumina”, editia de Transilvania si „Lumina de Duminica”. Parintele Nicolae Ignat, consilierul social a amintit faptul ca in eparhia Alba Iuliei, cu toate efectele crizei economice, nu s-a inchis nici un centru social si a facut din nou un apel catre toti preotii ca in Postul Nasteri Domnului sa organizeze, ca si in anii trecuti, colecte pentru asezamintele sociale ale eparhiei. Tot parintele consilier social a propus sa fie ajutati material preotii cu mai multi copii.
Au urmat interventii inspectorilor eparhiali: parintele Nicolae Bolea, inspectorul scolar de religie din judetul Alba a insistat pe relatia care trebuie sa fie intre profesorii de religie si preoti si a propus ca pana la Craciun fiecare scoala sa fie „arondata” unei parohii. S-a propus de asemenea, ca prin inspectorat, sa se ia atitudine fata de manifestarile care au loc in scoli de Halloween (31 octombrie). Parintele Jan Nicolae, inspectorul responsabil cu cateheza, le-a prezentat protopopilor proiectul „Alege Scoala!”, proiect in care au fost selectate 180 de parohii din Arhiepiscopia Alba Iuliei si de care vor beneficia peste 750 de copii cu situatie materiala precara si cu risc de abandon scolar. De asemenea i-a anuntat faptul ca in timpul Postului Nasterii Domnului va incepe un ciclu de cateheze despre Crezul ortodox.
Sedinta trimestriala cu parintii protopopi din Eparhia Alba Iuliei s-a incheiat cu vizitarea noului sediu al protopopiatului ortodox din Alba Iulia, recent amenajat si extins prin purtarea de grija a Parintelui Niculita Pascu, protopop de Alba Iulia.
Sursa: Radio Reintregirea
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.