Seminaristii buzoieni participa la proiecte europene

Elevi si cadre didactice de la Seminarul Teologic Liceal 'Chesarie Episcopul' din Buzau au participat la sfarsitul lunii trecute la reuniunile de lucru din cadrul proiectului Comenius, 'L’ Orient et l’Occident: la fusion de deux mondes'. Reuniunea a avut doua etape, desfasurate la Liceul de Muzica din Serres, Grecia, si la Liceul bilingv 'Academician Ludmil Stoyanov' din Blagoevgrad, Bulgaria, dupa cum ne informeaza „Ziarul Lumina”.

Elevii buzoieni au participat in perioada 19 - 31 martie la doua intalniri, unde au putut analiza influentele orientale in muzica popoarelor scolilor participante in Serres, respectiv influentele orientale in traditiile si obiceiurile fiecarei tari reprezentate, in Blagoevgrad. Delegatia romana s-a alaturat celorlalti parteneri europeni ai acestui proiect educational finantat de Comisia Europeana, respectiv Liceul La Sagra din Huescar, Spania, Istituto d’Istruzione Superiore 'Regina Elena' din Acireale si Liceul Teoretic 'Antonio Meucci' din Aprilia, Italia.

La Reuniunea de la Serres, Grecia, care a avut ca tema 'Influente orientale in muzica tarilor noastre', elevii romani au prezentat un film realizat de ei insisi, in care au ilustrat alaturi de alti colegi, cu piese corale de aleasa inspiratie, impactul pe care muzica orientala l-a avut de-a lungul timpului asupra creatiei populare romanesti si bisericesti. In cadrul Atelierului de dans, organizat de institutia-gazda, elevii au prezentat si doua dansuri populare romanesti, invatandu-i si pe colegii europeni pasii bucuriei de la nord de Dunare.

'In modernul templu al muzicii grecesti, elevi si profesori din 6 licee europene au sarbatorit Ziua Internationala a Francofoniei, in acorduri de muzica francofona, dar si in ritmuri de dansuri traditionale, prezentate de elevii invitati si de gazde, spectacolul incheindu-se apoteotic cu interpretarea imnului proiectului nostru in toate ele 6 limbi folosite in cadrul activitatilor prevazute', a declarat profesorul Cristian Marius Dima, de la Seminarul Teologic din Buzau, coordonator al proiectului Comenius.

In regiunea Macedonia din Grecia, in care este situat si Serres, participantii au facut excursii si vizite scurte la diferite atractii turistice si au participat la festivitatile prilejuite de sarbatorirea Zilei Nationale a Republicii Elene.

Influente orientale in traditiile romanesti

Ultima etapa a reuniunii s-a petrecut la Blagoevgrad, Bulgaria, unde tema abordata de participanti a fost 'Influente orientale in traditiile si obiceiurile tarilor noastre'.

Elevii seminaristi au facut o prezentare a cateva traditii si obiceiuri de la cele mai importante evenimente din viata familiilor romanesti, dar si influente in stilul de viata cotidian si religios al romanilor, incheind cu prezentarea unui fragment din ritualul Sfintei Taine a Cununiei, asa cum s-a cristalizat ea in Biserica Ortodoxa de pretutindeni.

'Dincolo de constientizarea fondului comun cultural si de impartasirea diversitatii artistice si folclorice de micii ambasadori ai popoarelor reprezentate, ramane esentiala intalnirea dintre elevii si profesorii celor sase scoli, bucuria de a lucra, de a invata si de a trai impreuna experiente autentice de viata, prietenia, responsabilitatea si celelalte valori pe care si le exerseaza cu mai multa motivatie de acum inainte', a mai declarat profesorul Cristian Marius Dima.

Sursa: basilica.ro

08 Aprilie 2011

Vizualizari: 708

Voteaza:

Seminaristii buzoieni participa la proiecte europene 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE