Seminaristii de la Veniamin Costachi expun in Regatul Unit

 

Biblioteca Publica Grangetown, un orasel de linga Middlesbrough, Marea Britanie, gazduieste prima expozitie scolara romaneasca permanenta, o premiera absoluta atit pentru invatamintul din Neamt, pentru cel romanesc, cit si pentru Regatul Unit. Expozitia, cuprinzind lucrari grafice - desene, picturi si icoane pe lemn, realizate de catre elevii Sectiei Arte-Patrimoniu de la Seminarul Teologic Liceal "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt, va fi vernisata luni, 29 ianuarie, in prezenta primarului orasului Grangetown, ziaristi si numerosi invitati. Partea romana va fi reprezentata de catre Instititul Cultural Roman si Institutul Cultural din Londra.
Contactele si promovarea internationala a creatiilor elevilor s-au realizat in cadrul Programului "Globe" (General Learning Organizing and Building the Environment) - lansat in ianuarie 2006 - primul program de dezvoltare educationala si promovare comunitara din judetul Neamt acceptat si integrat direct in cadrul Programului european "ESP" (European Schools Project ) si in Reteaua europeana "Comenius - COMPACT".


Din luna noiembrie 2006, programului "Globe" - al carui autor este profesorul Calin Rudeanu, de la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi" de la Manastirea Neamt - i s-a oferit spatiu web cu drept de administrare exclusiva de catre reteaua "Comenius - COMPACT", functionind ca e-journal interactiv la adresa http://ejournal.eduprojects.net/ESP-ACE6


"Este o noutate absoluta pentru scoala romanesca si pentru sistemul expozitional. Am reusit sa ducem la Biblioteca Publica Grangetown 100 de lucrari realizate de elevii Sectiei de Patrimoniu de la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi". Ca sa ajunga lucrarile acolo, am fost sprijiniti de Institutul Cultural Roman din Bucuresti si de cel din Londra, transportul fiind facut prin curieratul diplomatic. Lucrarile vor fi expuse permanent in "Coltul Cultural Romanesc" din cadrul Bibliotecii Publice Grangetown. Este o mare victorie a scolii romanesti si a Romaniei in general aceasta expozitie permanenta. Motto-ul ei este "Inimile noastre se indreapta catre Anglia, inimile noastre se indreapta catre voi". Prin aceasta realizare, scoala romaneasca, indiferent de natura ei, poate fi efectiv integrata in sistemul educational european. Am reusit sa facem niste pasi foarte importanti. Ca sa fim recunoscuti afara, este valabil un singur criteriu - ceea ce stim sa facem", a declarat profesorul Calin Rudeanu, de la Seminarul Teologic "Veniamin Costachi".

 

Sursa: Monitorul de Neamt

 

 

.

25 Ianuarie 2007

Vizualizari: 2702

Voteaza:

Seminaristii de la Veniamin Costachi expun in Regatul Unit 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE