In Episcopia Maramuresului si Satmarului a debutat proiectul „Iarna tinerilor crestini“ dedicat elevilor, studentilor, si oricarei categorii de tineri cu varsta pana in 30 de ani. Activitatea este organizata de Sectorul Teologic Educational al eparhiei, in parteneriat cu parohii, unitati de invatamant si asociatii ale studentilor si tinerilor crestini ortodocsi.
Proiectul initiat de Sectorul Teologic Educational al Episcopiei Maramuresului si Satmarului a pornit de la mai multe constatari, dupa cum a remarcat consilierul sectorului Teologic educational, pr. Milan Balan: „In ultimii ani, in Ajunul Nasterii Domnului se colinda din ce in ce mai putin. Tinerii nu stiu sau nu au motivatia emotionala de a colinda, iar Craciunul tinde sa devina o sarbatoare de importanta comerciala. Prin proiectul nostru dorim sa reasezam semnificatia Craciunului, ca bucurie a Nasterii Domnului, in constiinta colectiva.
De asemenea, pentru crestini, Revelionul este si un prilej de intalnire, de bucurie colectiva, si, mai ales, de multumire adusa lui Dumnezeu, astfel ca acest proiect va promova «un alt fel de Revelion», care sa cuprinda elemente interactive dar si un moment de rugaciune, in Catedrala «Sfanta Treime»“, a adaugat parintele consilier, potrivit Ziarul Lumina.Astfel, „societatea crestina are datoria sa reaseze sarbatorile in constiinta colectiva. Prin acest proiect dorim sa ii ajutam pe tineri sa se bucure de sarbatorile de iarna, constientizand sensul acestora“, a subliniat pr. Milan Balan.
Proiectul „Iarna tinerilor crestini“ se desfasoara in perioada 29 octombrie 2013 - 2 ianuarie 2014 si are trei componente: „Bucuria Nasterii Domnului“ - manifestare corala traditionala, care se desfasoara intre 9-20 decembrie si care cuprinde concerte de colinde in biserici; „Sezatoarea colindatorilor si Craciunul tinerilor ortodocsi“, care se desfasoara intre 19 noiembrie - 19 decembrie si care aduna aproximativ 400 de tineri care se pregatesc pentru colindat in cadrul sezatorilor; „Bucuria dintre ani“, care se desfasoara intre 30 decembrie - 1 ianuarie si care cuprinde programul „Un alt fel de Revelion“.
Sezatorile tinerilor colindatori
In cadrul proiectului „Iarna tinerilor ortodocsi“, miniproiectul „Sezatoarea colindatorilor si Craciunul tinerilor ortodocsi“ are ca parteneri si colaboratori Asociatia Studentilor Crestini Ortodocsi Romani (ASCOR) filiala Baia Mare, Asociatia Tinerilor Ortodocsi ai Protopopiatului Baia Mare, Primaria Municipiului Baia Mare si numeroase unitati de invatamant. Mini-proiectul este dedicat tinerilor ortodocsi, elevi si studenti cu varste intre 11-30 ani, precum si altor categorii de tineri, pana la 30 de ani, care se vor afla, de Craciun, in Baia Mare.
Scopul proiectului este unul educativ, in spiritul crestin, precum si de socializare. Prin aceasta activitate se doreste deprinderea si practicarea colindului de catre tineri, constientizarea identitatii spirituale, socializarea tinerilor in cadru eclesial.
Sezatorile se desfasoara in sapte bisericii (parohiile „Soborul Sfintilor 12 Apostoli“, „Sfantul Ierarh Iosif Marturisitorul“, „Nasterea Domnului“, „Sfantul Apostol Andrei“, „Sfantul Nicolae“, „Sfintii Apostoli Petru si Pavel“, „Adormirea Maicii Domnului“) si in sapte unitati de invatamant, precum si in Catedrala ortodoxa „Sfanta Treime“ din Baia Mare. De asemenea, in cadrul proiectului sunt implicati preoti, profesori de religie, consilii parohiale, parteneri si voluntari.
Tinerii participa la sezatori, la cate una din cele sapte scoli partenere, precum si la bisericile parohiale, in cete formate din 10-15 colindatori, prilej cu care invata colindele, sub coordonarea preotilor parohiei si a profesorilor de religie. In ziua de Ajun, pe 24 decembrie, cetele vor colinda la biserica parohiala, apoi, se vor intalni cu totii, la Catedrala „Sfanta Treime“ din Baia Mare.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.