Sfantul Antonie cel Mare cinstit la Galati

In fiecare an, la data de 17 ianuarie cand Biserica Ortodoxa il pomeneste pe Sfantul Cuvios Antonie cel Mare, crestinii parohiei galatene din cartierul Micro 21 care-l au ca ocrotitor se afla in zi de sarbatoare.

Manifestarile pastoral-misionare si social-filantropice prilejuite de cinstirea Sfantului Antonie cel Mare au debutat inca din ajun, prin vizita unor membri ai organismelor parohiale la persoanele private temporar de libertate din Penitenciarul de maxima siguranta din Galati, dupa care, la ceas de seara, un sobor de preoti din municipiu a oficiat slujba Vecerniei cu Litie si Acatistul Sfantului.

In ziua hramului, Chiriarhul Dunarii de Jos, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop Casian a savarsit Sfanta Liturghie, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi, in biserica cea mica a comunitatii. In parohie se afla acum in constructie o biserica de dimensiuni mai mari, dupa nevoie pastorale si liturgice ale enoriasilor. Noul locas, zidit din caramida, se afla acum la nivelul acoperisului, urmand sa fie asezate bolta si turlele.

La momentul liturgic cuvenit, Chiriarhul Dunarii de Jos a impartasit cu Sfintele Taine un grup de copii ai Şcolii Gimnaziale Nr. 3 „Ion Luca Caragiale“, institutie ce se afla pe teritoriul canonic al parohiei. Acesti copiii sunt asistati in centrul de zi al parohiei, unde, dupa programul scolar isi fac temele, se joaca, participa la diferite activitati si primesc masa de pranz.

La final, Inaltpreasfintia Sa a oficiat slujba parastasului pentru vrednicul de pomenire Antonie Plamadeala, Mitropolit al Ardealului si teolog de seama al Bisericii noastre, trecut la Domnul in anul 2005.

Dupa traditia parohiala, preotii slujitori impreuna cu enoriasii parohiei au pregatit pachete cu hrana calda, ceai fierbinte si coliva pe care le-au oferit credinciosilor prezenti.

La ora amiezii, micii credinciosi au luat pranzul in cladirea centrului social, fiind serviti de insusi Inaltpreasfintitul Parinte Casian si ceilalti preoti si diaconi slujitori.

Centrul de zi pentru copii „Sf. Cuv. Antonie cel Mare“

In anul 2005, parohia „Sf. Cuvios Antonie cel Mare“ din municipiul Galati a primit binecuvantarea chiriarhala pentru a construi un centru destinat copiilor proveniti din familii nevoiase. Pe parcursul unui an si jumatate, a fost ridicata o frumoasa cladire care cuprinde o sala de meditatie, una de calculatoare, doua birouri, o sala de mese, o bucatarie si o magazie. Incaperile centrului sunt dotate si utilate cu mobilier nou, copiii care frecventeaza centrul avand toate conditiile necesare bunei desfasurari a activitatilor planificate.

Inaugurarea Centrului de zi pentru copii „Sf. Antonie cel Mare“ din Galati a avut loc in ziua de 17 ianuarie 2009, cu ocazia hramului bisericii, slujba de sfintire fiind savarsita de Inaltpreasfintitul Parinte Casian, Arhiepiscopul Dunarii de Jos, in prezenta autoritatilor locale si a numerosi credinciosi.

In prezent aici isi desfasoara activitatea 50 de copii selectati in baza anchetelor sociale efectuate de asistentul social angajat, ei primind pe langa o masa calda, consiliere sociala, psihologica, duhovniceasca si sprijin in efectuarea temelor primite pentru acasa.

Sursa: edj.ro

Pe aceeaşi temă

17 Ianuarie 2014

Vizualizari: 301

Voteaza:

Sfantul Antonie cel Mare cinstit la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Cuvinte cheie:

sfantul antonie

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE