Sfantul Cuvios Ioan Damaschin este sarbatorit in Biserica Ortodoxa Romana la 4 decembrie.
Sfantul Ioan Damaschin s-a nascut in Damasc, Siria, in a doua parte a secolului al VII-lea, dintr-o familie nobila si bogata, cu functii in administratia fiscala a Siriei. Bunicul sau, Mansur, avusese un rol istoric nefericit, acela de a trata capitularea Damascului in mainile arabilor, la 4 septembrie 635. Tatal sau, Serghie (cu numele arab: Sargun ben-Mansur), a fost consilierul apropiat al califilor Mo-awia (660-680) si Abd-el Melik. I-a dat fiului sau Ioan o educatie aleasa. Ioan ocupa dregatoria tatalui sau, dupa moartea acestuia, in 690, pana in 718, cand califul Omar al II-lea porneste o politica anticrestina. Acesta este momentul in care Ioan Damaschin isi imparte averea la saraci, isi elibereaza sclavii si se retrage impreuna cu fratele lui adoptiv, Cosma, in Manastirea „Sfantul Sava“ din Palestina, unde va ramane pana la sfarsitul vietii. Este hirotonit preot si va sluji in Biserica Invierii din Ierusalim.
Dupa anul 726, cand Leon Isaurul (717-740) a publicat edictul iconoclast, Ioan Damaschin a devenit un atacant activ al ereziei, scriind trei tratate si a luat parte si la sinodul anti-iconoclast al episcopilor orientali. A fost cunoscut, mai ales de catre teologii secolului al XI-lea, si ca imnograf si melod, datorita imnelor compuse de el care s-au raspandit in toata lumea crestina.
A murit la Manastirea „Sfantul Sava“, in anul 749, unde se afla si azi chilia si mormantul sau, iar opera sa este bogata si foarte variata. Contine tratate filosofice, dogmatice, polemice, exegetice, morale, ascetice, omiletice si imnologie. Lucrarea sa fundamentala este „Izvorul Cunostintei“ in trei parti: Dialectica sau Logica, Despre erezii. Dogmatica ramane pana in zilele noastre un text de referinta pentru intelegerea dogmei crestine.
Sursa: basilica.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.