Sfantul Fanurie, serbat la Biserica Greaca din Constanta

Cel de-al doilea hram al bisericii "Schimbarea la Fata” (Biserica Greaca) din Constanta este Sfantul Fanurie (27 august), un sfant grec cinstit de comunitate inca din secolul al XIX-lea. Cu acest prilej, astazi, la ora 17.

00, dupa slujba Vecerniei, preotii bisericii vor citi Acatistul Sfantului Fanurie.

Maine, 27 august, de la ora 10.00, va fi oficiata Sfanta Liturghie.

Nu se cunoaste cu exactitate locul si perioada in care a trait Sfantul Fanurie, insa este reprezentat intr-o icoana de secol XIV, descoperita printre ruinele unei biserici din insula Rhodos. Cultul sau este foarte raspandit in randul grecilor, fiind considerat sfant facator de minuni.

O istorisire aminteste ca in prin anul 1500 niste pastori au descoperit o pestera luminata de o flacara. Inainte de a se inapoia la casele lor au ajuns, cu efort, in rapa unde se afla pestera, iar acolo au gasit moastele sfantului si pe o piele de animal povestita viata lui. Era cel mai mare dintre cei 13 copii ai familiei si, dupa moartea tatalui, a descoperit ca pentru a le asigura hrana, mama sa dansa noaptea intr-un local. Din acel moment Fanurie a parasit familia si si-a inchinat viata slujirii lui Dumnezeu, in post si rugaciune.

Traditia spune ca pentru mantuire mamei Sfantul Fanurie a facut tot ce i-a stat in putinta. Chiar in momentul martirajului, prin ucidere cu pietre, sfantul s-a rugat lui Dumnezeu ca tot cel ce se roaga pentru mama lui sa fie miluit de catre Dumnezeu. Ritualul cere ca rugaciunea sa fie insotita de o turta facuta din noua ingrediente, impartita, dupa binecuvantarea preotului, saracilor.

Biroul de Comunicare al Arhiepiscopiei Tomisului

.
Pe aceeaşi temă

26 August 2013

Vizualizari: 1913

Voteaza:

Sfantul Fanurie, serbat la Biserica Greaca din Constanta 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE