Sfantul Ilie devine patronul spiritual al orasului

 

Incepand de luna aceasta, orasul Sinaia va avea, aidoma altor localitati din tara, un patron spiritual. Este vorba despre Sfantul Ilie, iar initiativa apartine preotului Stefan Vasiliu, parinte paroh la biserica avan hramul "Sfantul Ilie" din Sinaia, cel mai mare lacas de cult de pe Valea Superioara a Prahovei.


"Inca de cand a fost ctitorita biserica noastra, in anul 1939, atunci cand, la sfarsitul slujbelor, ne inchinam la icoana Sfantului Ilie, spunem "Sfantul Ilie, ocrotitorul bisericii si al orasului Sinaia". Recent, am facut un memoriu catre Parintele Patriarh Teoctist, propunand ca, in mod oficial, Sfantul Ilie sa devina patronul spiritual al orasului Sinaia, asa cum orasul Alexandria il are ca patron spiritual pe Sfantul Alexandru, iar orasul Giurgiu, pe Sfantul Gheorghe. Patriarhul a acceptat", le-a comunicat Stefan Vasiliu membrilor Consiliului Local Sinaia.


Sprijinindu-se pe acordul Patriarhiei, parintele le-a propus consilierilor locali si primarului Vlad Oprea ca ziua Sfantului Ilie, 20 iulie, precum si zilele de 19 si 21 iulie sa devina zile oficiale de sarbatorire a orasului Sinaia, sugestie fata de care reprezentantii administratiei locale au raspuns favorabil.


Astfel, potrivit unei succinte prezentari facute de parintele Vasiliu, "Zilele orasului Sinaia" vor avea doar un caracter religios si vor incepe in seara de 19 iulie, printr-o priveghere facuta la biserica. Pe 20 iulie, vor fi programate o liturghie, o cuvantare a arhimandritului Teofil, de la Manastirea Sambata, si o ampla peregrinare de credinciosi, care vor merge cu steaguri si lumanari aprinse de la biserica pana la parcul "Dimitrie Ghica". Pe 21 iulie, la pranz, sarbatoarea se va incheia.


Parintele Vasiliu a spus ca, la aceasta prima editie a "Zilelor orasului Sinaia", sunt sanse sa participe si Patriarhul Teoctist, daca starea de sanatate si programul de odihna din timpul verii i-o vor permite.


Aceasta sarbatoare nou aparuta in calendarul sinaienilor ar urma sa scada putin din rangul Festivalului "Sinaia Forever" - eveniment care, din 1992 incoace, se celebreaza an de an, la sfarsitul lunii septembrie, prin concerte de muzica usoara, defilari de masini de epoca si alte distractii puse la dispozitie de firme specializate in "entertaining" - si care, pana acum, era singurul prilej de sarbatorire a orasului.

 

Sursa: Ziarul Prahova

 

 

.

05 Iulie 2007

Vizualizari: 2221

Voteaza:

Sfantul Ilie devine patronul spiritual al orasului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE