Sfantul Nicodim de la Tismana


Sfantul Nicodim de la Tismana

 

Sfantul Nicodim s-a nascut in anul 1340, intr-o familie de vlahi sud-dunareni.

Din dorinta de a-si dedica viata lui Dumnezeu, la 16 ani paraseste in ascuns casa parinteasca din cetatea Prilep (Macedonia) si cu ajutorul unor calugari athoniti ajunge la Manastirea Hilandaru, din Sfantul Munte Athos.


In Tara Romaneasca, Sfantul Nicodim a venit prin chemare divina, cu misiunea de a ridica o manastire intr-un loc ales de Dumnezeu.

Documentele istorice mentioneaza mai multe manastiri - ctitorii ale sfantului: Vratna si Manastirita (in Serbia), Vodita, Gura Motrului, Topolnita, Visina, Aninoasa, Tismana, (in Tara Romaneasca) si Prislop (in Tara Hategului).

Cuviosul Nicodim a fost solicitat sa mijloceasca pentru Serbia la Constantinopol, in anul 1375 pentru ridicarea anatemei.

Patriarhul Filotei al Constantinopolului i-a daruit Sfantului Nicodim, carja sa, trei particele de sfinte moaste si l-a facut arhimandrit, Manastirea Tismana devenind "Marea Lavra" si prima arhimandrie din tara.

La Manastirea Tismana, Cuviosul Nicodim a intemeiat o vestita scoala de caligrafie cu copisti de carti bisericesti in diverse limbi. El insusi a caligrafiat si miniat, in anul 1405,  un Tetravanghel pe pergament pe care la ferecat cu coperte de argint aurit, maiestrit lucrate, o capodopera a epocii. Este cea mai veche carte datata din Tara Romaneasca cu cea mai veche ferecatura si se afla la Muzeul National de Istorie din Bucuresti.

Pentru ultima oara este pomenit in viata la 23 noiembrie 1406, la Tismana, cand Mircea Voda cel Batran a dat un nou hrisov manastirii si "parintelui si rugatorului domniei mele, popii Nicodim". Peste o luna, la 26 decembrie 1406, cuviosul Nicodim a fost chemat de Domnul la Sine. A fost ingropat in mormantul dinainte pregatit in apropierea bisericii manastirii Tismana, care se vede si azi. Indata dupa moarte, la mormantul sau s-au petrecut fapte minunate, mai ales vindecari de boli, semn ca Dumnezeu il invrednicise cu cununile sfinteniei. Cuviosii calugari din obstea Tismanei le-au scos si le-au pus intr-o racla, care a fost asezata cu cinste in biserica manastirii. Traditia spune ca, dupa mai multi ani, fiind in primejdie de a fi luate, Sfantul Nicodim s-a aratat in vis unui calugar, apoi egumenului, poruncindu-le sa-i ascunda moastele, lasand numai un deget de la mana pentru mangaierea credinciosilor. Ele au fost ascunse in locuri tainice, dar cu timpul li s-a pierdut urma, incat astazi nu se stie unde sunt. La manastirea Tismana se mai pastreaza doar degetul de care am pomenit si cateva obiecte care i-au apartinut: o cruce de plumb, un epitrahil si o bedernita.

.

25 Decembrie 2007

Vizualizari: 705

Voteaza:

Sfantul Nicodim de la Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE