Sfantul Teodosie cel Mare, Incepatorul vietii de obste

Biserica Ortodoxa sarbatoreste la 11 ianuarie pe Cuviosul Teodosie cel Mare, Incepatorul vietii de obste. Acesta s-a nascut in anul 423, in Mogarion, un sat din Capadocia (Asia Mica) din parintii Proheresiu si Evloghia care i-au oferit o educatie aleasa.Cuviosul Teodosie a intrat in monahism, iar in jurul anului 451 a plecat spre Ierusalim unde s-a inchinat la locurile sfinte a caror grija o avea atunci patriarhul Juvenalie (420-458). Mergand la Antiohia, Fericitul Teodosie a dorit sa-l vada pe Cuviosul Simeon, cel ce statea pe stalp, si s-a invrednicit de binecuvantarea lui. O perioada de timp Cuviosul Teodosie cel Mare a stat aproape de calugarul Longhin, apoi a slujit si a povatuit la Biserica de la locul "vechea sedere”, inchinata Maicii Domnului, din Tara Sfanta, adunand in jurul lui multi ucenici.

In continuare Cuviosul Teodosie cel Mare s-a mutat intr-o pestera fiind aceea in care au poposit cei trei magi in drumul spre Betleem, iar aici s-au strans si mai multi ucenici in jurul sau care ii ascultau sfaturile si-i urmau viata. Aici, timp de 30 de ani nu a gustat paine, ci numai ierburi si fructe de finic. Cuviosul Teodosie cel Mare, datorita numarului mare de frati, s-a gandit sa intemeieze o manastire si a construit-o unde i-a descoperit lui Domnul. Astfel, s-a inaltat Manastirea care este numita pana astazi "Manastirea Cuviosului Teodosie cel Mare”, in apropiere de pestera sa. Pentru aceasta i s-a dat numele de "chinoviarhul”, adica incepatorul de obste, nume cu care a fost trecut in randul sfintilor.

Cu timpul in Manastire a zidit patru Biserici: una pentru monahii ce vorbeau greceste, alta pentru armeni, arabi si persi, alta pentru bessi, adica pentru cei din partile dinspre miazanoapte si alta pentru cei din alte locuri. Tot aici a mai inaltat trei cladiri, o bolnita pentru cei bolnavi, un azil pentru batrani si neputinciosi si alta pentru pustnici. In Manastirea lui traiau in jur de 693 de parinti si frati, de care avea toata grija.

Cuviosul Teodosie s-a mutat la Domnul in anul 529. A fost inmormantat in pestera lui de langa Betleem.

Sursa: arhiram.ro

.
Pe aceeaşi temă

11 Ianuarie 2013

Vizualizari: 338

Voteaza:

Sfantul Teodosie cel Mare, Incepatorul vietii de obste 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE