Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii penitenciarelor

Sfintii Apostoli Petru si Pavel sunt sarbatoriti de Biserica noastra pe 29 iunie. Au fost martirizati la Roma in timpul imparatului Nero, din anul 67. Pentru iubirea nestramutata pe care au purtat-o lui Dumnezeu, pentru zelul lor misionar si pentru multe binefaceri pe care le-au facut oamenilor, au fost alesi ocrotitori ai mai multor tari si orase, biserici si manastiri, precum si de asezaminte filantropice, de ocrotire sociala si ai penitenciarelor.In 1993 si 1997, s-au semnat doua protocoale intre Patriarhia Romana si Ministerul Justitiei privind desfasurarea asistentei religioase in sistemul penitenciar romanesc. Potrivit acestor protocoale, Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost declarati ocrotitori ai sistemului penitenciar din Romania. Totodata, prin Legea 293 din 28 iunie 2004, privind Statutul functionarilor publici din Administratia Nationala a Penitenciarelor, se arata ca "ziua de 29 iunie se proclama ca zi a personalului din sistemul administratiei penitenciare". In majoritatea unitatilor penitenciare din tara noastra au fost infiintate biserici, capele si paraclise, unde exista cate un preot ortodox care se ocupa, pe langa slujirea liturgica, si de acordarea serviciilor de asistenta religioasa si consiliere spirituala detinutilor care solicita acest lucru.

Despre motivele pentru care cei doi Apostoli au fost alesi ca ocrotitori ai sistemul penitenciar romanesc ne-a vorbit Preasfintitul Visarion, Episcopul Tulcii: "Sfintii Apostoli Petru si Pavel au fost alesi patronii si ocrotitorii celor aflati in detentie si ai penitenciarilor din Romania pentru faptul ca ambii, atat Sfantul Apostol Petru, cat si Sfantul Apostol Pavel, au trecut prin lanturi si inchisori pentru Hristos si Evanghelia Sa. Sfantul Apostol Petru a fost inchis din ordinul lui Irod si eliberat in chip minunat de catre ingerul Domnului, in vreme ce Biserica din Ierusalim facea rugaciuni staruitoare pentru el, asa cum citim in Faptele Apostolilor. Cunoastem ca Biserica are si o zi de praznuire a acestui eveniment, la 16 ianuarie, si anume Sarbatoarea inchinarii lantului Sfantului Apostol Petru. Celalalt Apostol, Sfantul Pavel, a fost si el inchis si acolo a propovaduit cuvantul Evangheliei celor ce se aflau impreuna cu el, asa incat multi s-au convertit la credinta crestina. El insusi se numeste pe sine "rob al lui Iisus Hristos si intemnitat pentru Domnul". La Roma se pastreaza pana astazi, la inchisoarea Mamertina, celula in care a fost inchis Sfantul Apostol Pavel. Pentru acest motiv, ei au fost alesi ca ocrotitori ai detinutilor, aflati pentru o perioada de timp, mai lunga sau mai scurta, in inchisoare. De aceea, in ziua de 29 iunie, in toate penitenciarele din Romania au loc manifestari religioase, duhovnicesti si culturale, toate inchinate pomenirii celor doi corifei ai Apostolilor".

Sfintii Apostoli Petru si Pavel

Sfantul Apostol Petru era fratele lui Andrei, din satul Betsaida, fiul lui Iona. Petru a fost pescar, pana ce Mantuitorul Iisus Hristos l-a chemat la apostolat. Petru a facut parte din grupul apostolilor apropiati ai Mantuitorului Iisus Hristos. Dupa Pogorarea Duhului Sfant a propovaduit Evanghelia in Iudeea, Antiohia, Asia Mica si la Roma. A fost rastignit cu capul in jos de imparatul Nero. El era la chipul fetei putin cam galben, des la par, cam incruntat la ochi, carunt la cap si la barba, cu nasul cam lungaret, cu sprancenele inalte, la statura om de mijloc.

Sfantul Pavel era evreu din neamul lui Veniamin, ucenic al fariseului Gamaliel, si instruit desavarsit in Legea lui Moise. Fiind iubitor al Legii vechi, prigonea Biserica lui Hristos, iar pe drumul Damascului a fost convertit de Mantuitorul Insusi care i S-a aratat. A devenit Apostol si a propovaduit Evanghelia in multe orase si locuri din Asia Mica si Europa, indeosebi la pagani. A murit pe timpul lui Nero la Roma. Pavel era plesuv la cap si carunt, vesel la privire, cu sprancenele bogate, alb la fata, barba ii era lunga, cu nasul rotund, putin cam scurt la trup.

Sursa: ziarullumina.ro

Predica la Sfintii Apostoli Petru si Pavel - IPS Bartolomeu Anania - AUDIO

Troparul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel - AUDIO
 

.
Pe aceeaşi temă

28 Iunie 2013

Vizualizari: 423

Voteaza:

Sfintii Apostoli Petru si Pavel, ocrotitorii penitenciarelor 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE