Sfintii Iosif si Chiriac de la Bisericani

Sfantul Cuvios Iosif de la Bisericani s-a nascut in secolul al XV-lea in tinutul Neamt. A intrat in obstea Manastirii Bistrita. S-a retras intr-o pestera din pustia de pe Valea Iordanului, intemeind prima manastire romaneasca cunoscuta in Tara Sfanta. Fiind nevoit sa paraseasca Locurile Sfinte din cauza invaziei arabilor, cuviosul Iosif, impreuna cu ucenicii, s-a intors in Moldova, la Manastirea Bistrita, si s-a asezat cu obstea pe un munte inalt din apropierea acesteia, fiind primul sihastru cunoscut in acel loc si intemeietorul Schitului Bisericani (al evlaviosilor). Sporind numarul ucenicilor, iar biserica cu hramul „Buna - Vestire' pe care o ridicase cu ajutorul acestora fiind incendiata de turci, in anul 1492, in apropierea pesterii unde s-a nevoit, cuviosul a inaltat impreuna cu obstea o biserica de lemn, ale carei urme se vad pana astazi, la 200 de metri de actuala biserica a manastirii.

Sfantul Cuvios Chiriac de la Bisericani a trait in secolul al XVII-lea, fiind originar de pe Valea Bistritei. A intrat de tanar in obstea Manastirii Bisericani si a petrecut 60 de ani din viata in aspre nevointe intr-o pestera greu accesibila din apropierea chinoviei sale. Nevointele sale i-au fost cunoscute si mitropolitului Dosoftei al Moldovei, care a consemnat in lucrarea Viata si petrecerea sfintilor pe „parintele Chiriac de la Bisericani, gol si ticalosit in munte 60 de ani”. Moastele lui au fost asezate in pestera in care a trait, pestera ce se poate vedea si astazi si in care s-a amenajat, mai tarziu, un paraclis in cinstea lui. Inca din secolul al XIX-lea a fost pictat pe frontispiciul bisericii schitului Prodromu din Sfantul Munte, alaturi de alti sfinti romani. Dupa unele ipoteze, se pare ca ar fi avut si preocupari de ordin cultural, fiindu-i atribuita insemnarea de pe un Sbornic.

Sfintii cuviosi Iosif si Chiriac de la Bisericani au fost canonizati in sedinta Sfantului Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane din 5-7 martie 2008, proclamarea oficiala avand loc la 5 iunie 2008, cu zi de praznuire 1 octombrie.

Sursa: Radio Reintregirea

.
Pe aceeaşi temă

01 Octombrie 2013

Vizualizari: 236

Voteaza:

Sfintii Iosif si Chiriac de la Bisericani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE