Sfintirea bisericii din comuna Copalau, judetul Botosani

Duminică, 11 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi, va sfinţi biserica Parohiei „Înălțarea Domnului” din comuna Copălău, județul Botoșani.

In anul 1996, Părintele Protopop de Botoșani, Lucian Leonte, a sfințit locul unde s-a construit noua biserică din Comuna Copălău, la inițiativa preotului paroh Clement Gheorghiu și a credincioșilor din zonă. Construcția noii biserici s-a desfășurat în perioada 1997-2006. Fondurile pentru aceasta au provenit din ajutorul oferit de comunitatea parohială, dar și de la Mănăstirea Neamț (prin părintele stareț Arhim. Benedict Sauciuc) și actorul Mihai Mălaimare, fiu al locului.

Expresia arhitecturală generală a lăcașului de cult respectă linia tradiției creștin ortodoxe, modenatura și volumetria stilului moldovenesc eclesiastic. În plan, are formă trilobată dezvoltată la parter pe schema tradițională: pridvor – pronaos – naos – altar. Biserica are trei turle, una principală, situată deasupra naosului, iar celelalte două turle sunt false, situate simetric pe axul longitudinal central deasupra pridvorului.

Pictura din interiorul bisericii a fost realizată în tehnica frescă între anii 2014 – 2016 de pictorul bisericesc Vasile Tudor. Acesta a fost preocupat de păstrarea unui echilibru între stilul vechi, consacrat, al picturii murale bizantine autohtone și stilul contemporan neobizantin. În acest sens, se pot distinge unele influențe de natură compozițională și cromatică atât din pictura murală moldovenească medievală, cât și din soluțiile plastice contemporane ale unor pictori cu multă experiență, preocupați de recuperarea valorilor artistice bizantine românești.

Comuna Copălău, unde duminică, 11 septembrie 2016, Înaltpreasfinţitul Părinte Teofan, va sfinţi biserica Parohiei „Înălțarea Domnului”, este amplasată în partea sudică a județului Botoșani. Denumirea satului Copălău vine de la cuvântul „copălaie”, care denumește capacul de lut de la stupii primitive pentru albine confecționați din butoaie de tei.

Sursa: doxologia.ro

08 Septembrie 2016

Vizualizari: 225

Voteaza:

Sfintirea bisericii din comuna Copalau, judetul Botosani 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE