Sfintirea bisericii din Fantanele

Joi, 24 mai, incepand cu ora 8.00, Inaltpreasfintitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului va sfinti biserica "Inaltarea Domnului" din comuna Fantanele, asezamant de cult ce isi praznuieste maine si hramul.

Biserica din Fantanele a fost zidita in jurul anilor 1898 de catre familiile de bulgari aflate aici, in stilul celor din Bulgaria. Biserica nu a fost pictata pana in anul 2010, an in care s-au inceput lucrarile de reabilitare. Pictura a fost realizata de catre pictorul bisericesc Dorinel Coman, in stil bizantin.

Printre lucrurile de pret aflate in biserica se numara catapeteasma, o broderie in lemn imbracata in pulbere de aur, executata de catre sculptorul Dumitru Tvetca in anul 1898, acum restaurata si doua sfesnice mari din bronz masiv datand din anul 1913.

Praznicul Inaltarii Domnului, numit in popor si Ispas, cade intotdeauna in joia saptamanii a sasea dupa Pasti, la 40 de zile de la Invierea Domnului, cand Hristos S-a inaltat la cer (conform Faptele Apostolilor I, 2-12). Se numara printre cele mai vechi sarbatori ale Biserici, prima mentiune datand din anul 332. In secolul al IV-lea, Sfantul Ioan Gura de Aur a lasat o predica la aceasta sarbatoare, pe care el o numeste "cinstita si mare". Asemenea cuvantari ne-au mai ramas, din acea vreme, de la Sfintii Atanasie al Alexandriei si Grigorie de Nyssa. Pe la 380-385, pelerina Egeria aminteste de festivitatile din ziua a patruzecea dupa Pasti; la Ierusalim acestea aveau loc in biserica Nasterii din Betleem, iar sarbatoarea Inaltarii era praznuita la Cincizecime, in aceeasi zi cu pogorarea Sfantului Duh, marcand impreuna finalul perioadei pascale. Delimitarea dintre cele doua mari praznice s-a facut la sfarsitul secolului al IV-lea.

Biroul de Comunicare

23 Mai 2012

Vizualizari: 983

Voteaza:

Sfintirea bisericii din Fantanele 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE