Biserica din localitatea clujeană Straja a fost sfințită duminică, 12 octombrie 2014, de Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Slujba a fost săvârșită de la ora 9, în sobor de preoți și diaconi și a fost urmată de Sfânta Liturghie. Răspunsurile au fost date de corul „Gloria Dei” al parohiei „Sfântul Ştefan” din Zalău, dirijat de prof. Maria Porumb, iar în cadrul Sfintei Liturghii a fost oficiată și o hirotonie de diacon.
Rodirea virtuților din sufletul omului
Înaltpreasfințitul Andrei a vorbit în cadrul cuvântului de învățătură despre cultivarea virtuților, făcând referire la pilda semănătorului. „Așa cum se seamănă grâul, așa se seamănă și virtuțile în sufletul omului. Important este să le facem să rodească. Virtuțile sunt multe: bunătatea, milostenia, blândețea, dragostea. Toate acestea sunt virtuți ale Duhului Sfânt și pe care noi am vrea să le vedem crescând și rodind în sufletele noastre. Ele nu pot rodi, nu pot crește, dacă noi nu suntem harnici și nu lucrăm ogorul sufletului. Așa cum e nevoie de plugărirea pământului este nevoie și de o plugărire a sufletului. Astfel, prin multă muncă, reușim până la urmă să și secerăm roade bogate”, a spus Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei.
Să lucrăm ogorul sufletului
Făcând referire la virtuțile creștine vestite de Sfânta Evanghelie, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a mai spus că acestea nu cresc de la sine, Dumnezeu le seamănă în sufletul nostru, dar trebuie să punem și noi umărul și să lucrăm ogorul sufletului. În susținerea acestei idei, Înaltpreasfinția Sa a relatat una din învățăturile Părintelui Paisie Aghioritul, care a trăit până nu de mult în Muntele Athos, și care spunea că oamenii se împart în trei categorii: elevii și studenții, oamenii maturi, încadrați în câmpul muncii și restul creștinilor. „Cu durere observ că elevii și studenții ar vrea să ia note mari fără să învețe, oamenii maturi, oamenii care lucrează ar vrea să câștige mult, dar să lucreze puțin și noi creștinii am vrea să ajungem în rai fără să ne rugăm, fără să mergem la biserică și fără să facem fapte bune. Ori, toate acestea trei sunt absolut imposibile pentru că pentru a-ți crea un viitor frumos trebuie să înveți, pentru a câștiga cinstit trebuie să muncești și pentru a-ți mântui sufletul trebuie să ai preocupări spirituale”, a mai zis Mitropolitul Clujului.
La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Mitropolit l-a ridicat pe părintele paroh Matei Mircea Vasile la rangul de iconom și a oferit diplome de aleasă cinstire celor care s-au implicat în reabilitarea locașului de cult. Biserica de lemn cu hramul „Sfânta Treime” din localitatea Straja a fost adusă din parohia „Sfântul Arhanghel Mihail” din Cluj-Napoca, unde a stat timp de 10 ani.
Locașul de rugăciune a fost strămutat în toamna anului 2011, de meșterul Pavel Mănescu și amplasat în cimitirul din centrul satului. După un an de la aducerea bisericii s-a început amenajarea ei atât pe exterior, cât și pe interior, lucrări finalizate în 2013. Tot în acela an s-au început lucrările de pictură murală, executate până în primăvara acestui an de pictorul Florin Olari, potrivit părintelui paroh Mircea Vasile. Până la aducerea bisericii de lemn, sătenii din Straja parcurgeau pe jos aproximativ 6 km pentru a participa la Sfânta Liturghie oficiată la biserica parohiei ortodoxe Iuriu de Câmpie.
Autor: Andreea Pâgleşan
Sursa: radiorenasterea.ro
.
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.