Duminică, 9 decembrie 2018, Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, alături de un sobor de ierarhi ai Bisericii noastre, a sfințit pictura Catedralei Arhiepiscopale "Sfânta Treime" din Arad. Împreună cu Mitropolitul Banatului au slujit: IPS Părinte Timotei, Arhiepiscopul Aradului, PS Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului, PS Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, PS Părinte Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, PS Părinte Siluan, Episcopul Ortodox Român al Ungariei și locțiitor de Episcop al Daciei Felix, PS Părinte Paisie, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Timișoarei, PS Părinte Emilian Crișanul, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Aradului. La sfânta slujbă a asistat și PS Părinte Daniil Stoenescu.
Evenimentul a început cu săvârșirea Sfintei Liturghii în Catedrala Arhiepiscopală arădeană, de către numerosul sobor de ierarhi, preoți și diaconi, sub protia Mitropolitului Ioan al Banatului, în prezența oficialităților centrale și locale, a conducerii celor două universități arădene, a primarilor din localitățile însemnate ale județului, a sutelor de credincioși veniți din cuprinsul eparhiei și a celor învecinate.
Cuvântul de învățătură a fost rostit de către Preasfințitul Părinte Daniil, care a explicat pericopa evanghelică a duminicii, despre tămăduirea femeii gârbove (Luca 13, 10-17). Preasfinția Sa a făcut amintire în cuvântul său și de cele două sfinte pomenite astăzi, Sfânta Ana, mama Sfintei Fecioare Maria și Sfânta Prorociță Ana, mama Prorocului Samuel. Fiind în Anul Centenar, Preasfințitul Părinte Daniil a făcut o comparație între ridicarea femeii gârbove, prin minunea săvârșită de Mântuitorul Hristos și ,,ridicarea” Transilvaniei prin Marea Unire de la 1918.
La finalul Sfintei Liturghii, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Ioan, împreună cu soborul de ierarhi, preoți și diaconi a săvârșit slujba de sfințire a picturii catedralei.
Imediat după sfințire, Mitropolitul Banatului a dat citire Mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel cu prilejul sfințirii picturii Catedralei Arhiepiscopale ,,Sfânta Treime” din Arad, intitulat: ,,Catedrala Sfânta Treime din Arad – o bucurie pentru Centenarul Marii Uniri din 1918”. În cuvântul său, Părintele Patriarh Daniel a evidențiat că „Aradul, ca cetate a Marii Uniri, a format un adevărat nucleu de intelectuali români, care au înţeles că libertatea românilor din Transilvania se poate realiza doar prin unirea lor cu Regatul României”. ,,Uniți în jurul unor personalități de seamă, precum Vasile Goldiş, care a fost secretar eparhial al Episcopiei Aradului, patriot vizionar şi om de înaltă cultură, considerat de Octavian Goga „Părinte al Patriei”, arădenii au desfășurat o perseverentă activitate națională, cu iniţiative de mare însemnătate pentru realizarea dorinței de unitate națională românească”, a precizat Preafericirea Sa.
După citirea mesajului, Părintele Mitropolit a rostit un cuvânt de învățătură legat atât de pericopa evanghelică a Duminicii a 27-a după Rusalii, cât și de rolul pe care l-a avut Aradul, prin personalitățile marcante ale vremii, în înfăptuirea Marii Uniri de la 1918.
Cuvinte de binecuvântare și felicitare pentru cele realizate de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei la Arad, au adresat și Preasfințitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeșului și Preasfințitul Părinte Sofronie, Episcopul Oradiei, fii duhovnicești ai Eparhiei Aradului.
Chiriarhul arădean, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, a arătat în cuvântul rostit că aceasta este o împlinire a dorinței vrednicilor ierarhi care au păstorit Eparhia Aradului, a intelectualilor arădeni, corifei ai Marii Uniri de la 1918 și nu numai, care au militat activ pentru realizarea dezideratului ortodocșilor din aceste părți ale Aradului de-a avea o catedrală eparhială. După aceasta, Înaltpreasfinția Sa a adus cuvânt de aleasă mulțumire Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Ioan, tuturor ierarhilor, oficialităților centrale și locale, soborului de preoți și diaconi, slujitorilor catedralei, ctitorilor și binefăcătorilor care au sprijinit substanțial această măreață lucrare, precum și miilor de credincioși participanți la această zi de sărbătoare a eparhiei.
Răspunsurile liturgice au fost asigurate de Corul Catedralei, condus de Diac. Laviniu Morariu și Grupul ,,Trifon Lugojan”, condus de tânărul Marinel Roz.
Cu prilejul acestui eveniment, Înaltpreasfințitul Părinte Timotei a oferit tuturor ierarhilor prezenți Distincția eparhială ,,Sfântul Ierarh Sava Brancovici” (engolpion și cruce), Părintelui Simion Mladin, eclesiarhul catedralei, crucea pectorală a aceleiași distincții, și la fel, crucea pentru mireni celor care au avut o contribuție deosebită în ducerea la bun sfârșit a lucrărilor desfășurate la Catedrala Arhiepiscopală.
***
Monumentala Catedrală Arhiepiscopală „Sfânta Treime” din Arad este proiectată în plan trilobat, cu o lungime de 57 m, o lățime cuprinsă între 25 m, la intrare, și 35 m în dreptul absidelor laterale, iar cupola centrară are înălțime de 50 m. Piatra de temelie a fost pusă în ziua de 24 noiembrie 1991 de către Înaltpreasfințitul Părinte Timotei, împreună cu Preasfințitul Părinte Emilian Birdaș, Episcop-vicar al Episcopiei Aradului. În anul 2008, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Nicolae, catedrala a fost târnosită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, împreună cu un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod. Un an mai târziu au fost începute lucrările de pictură în tehnica fresco de către pictorul prof. Cezar Călin Băluț.
Sursa:mitropolia-banatului.ro
Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.