Simpozion International la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca

Astazi, 10 octombrie 2013, a debutat Simpozionul International organizat de Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca pe tema ”Credinta si Politica. Sfintii Imparati Constantin si Elena-promotori si aparatori ai libertatii religioase”. Deschiderea oficiala a avut loc dupa ceremonia de decernare a titlului de Doctor Honoris Causa, prof. univ. dr.

Felix Unger, Presedintele Academiei de Stiinte si Arte din Salzburg. Cuvantul inaugural a fost rostit de decanul Facultatii de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca, pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu, care a explicat faptul ca organizarea unui astfel de eveniment este un mijloc de a aduce cinstire Sfintilor Imparati Constantin si Elena: ”Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca a Universitatii Babes-Bolyai si-a propus ca in anul omagial dedicat Sf. Imparati si intocmai cu Apostolii, Constantin si mama sa Elena, sa-i cinsteasca dupa cuviinta, sub aspect academic prin sustinerea de comunicari stiintifice de catre cei mai avizati specialisti din tara si strainatate, dar si Liturgic, multumindu-le prin rugaciuni si cantari de lauda pentru darul esential al libertatii facut intregii crestinatati.”

In continuare, au urmat sesiunile de comunicari pe teme de credinta si politica legate de viata si activitatea Sfintilor Imparati Constantin si Elena. Prima lucrare a fost prezentata de IPS Parinte Andrei care le-a vorbit celor prezenti despre Hristos, singurul care ne poate oferi libertatea deplina: “Omul devine liber de pacat si de toate servitutile prin Hristos. Din toate patimile amintite si din toate urmarile lor ne elibereaza Hristos. El ne ofera libertate deplina de pacat si de moarte. Sf. Ap. Pavel ne spune ca prin Hristos -Adam cel nou- ne eliberam de pacat, de suferinta si de moarte.” In prima parte a sesiunilor de comunicari a sustinut o prelegere si PS Petroniu, Episcopul Salajului, pe tema de la democratie la demo(no)cratie. Tot astazi au sustinut prelegeri in prima parte a sesiunilor de comunicari: Dr. Peter Leithart, de la New Saint Andrews College/SUA, pr. prof. univ. dr. Nicolae Chifar, de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ”Andrei Saguna”, precum si prof. univ. dr. Jean Paul Durand de la Facultatea de Drept Canonic a Institutului Catolic din Paris. Dupa o scurta pauza a debutat a doua parte a sesiunilor de comunicari de astazi, care a fost moderata de pr. prof. univ. dr. Ioan Chirila si pr. prof. univ. dr. Adrian Gabor.

Simpozionul va continua maine cu o serie de prelegeri sustinute de participanti atat in Aula Universitatii Babes-Bolyai cat si in Aula Facultatii de Teologie Ortodoxa.


Autor: Alexandra Anderes

Sursa: radiorenasterea.ro
 

.

10 Octombrie 2013

Vizualizari: 668

Voteaza:

Simpozion International la Facultatea de Teologie Ortodoxa din Cluj-Napoca 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE