Simpozion international la Manastirea Tismana: Paradigma crestina a unei Europe unite

Timp de doua zile, teologi, cercetatori, istorici si oameni de carte din tara si de peste hotare s-au intrunit la Manastirea Tismana pentru a discuta despre „Dimensiunea istorica si religioasa a domniei Sfantului Constantin cel Mare si receptarea ei in actualitate”. Sub genericul „Paradigma crestina a unei Europe unite”, evenimentul a fost organizat cu binecuvantarea Inalt Preasfintitului Parinte Irineu, Arhiepiscopul Craiovei si Mitropolitul Olteniei.

In zilele de miercuri si joi, 29-30 mai, Lavra Sfantului Nicodim din Tismana a gazduit o serie de activitati de nivel academic, dedicate evaluarii stiintifice a perioadei constantiniene, in contextul unui simpozion international dedicat „Paradigmei crestine a unei Europe unite”. Activitatea a fost organizata de Facultatea de Teologie din Craiova, in parteneriat cu Arhiepiscopia Craiovei si Consiliul Judetean Gorj.

Sfintii Imparati, „roditori de fapte bune cu radacini in patria noastra”
Evenimentul a debutat miercuri, 29 mai, in sala de sedinte a arhondaricului Manastirii Tismana, prin cuvantul de binecuvantare al IPS Parinte Irineu.

De fata au fost prezenti si Preasfintitii Nicodim, Episcopul Severinului si Strehaiei, Emilian Lovisteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Ramnicului, pr. acad. univ. dr. Mircea Pacurariu, Ion Calinoiu, presedintele Consiliului Judetean Gorj, precum si numerosi profesori de teologie, preoti si cercetatori din tara si de peste hotare, in total 30 la numar. Cu acest prilej, Mitropolitul Olteniei a tinut sa sublinieze necesitatea abordarii unei problematici contextuale, legate de viata si realizarile celor doi mari sfinti ai Ortodoxiei. „Este o deosebita bucurie pentru noi intrucat aici, in Lavra Sfantului Nicodim, realizam acest simpozion dedicat Sfintilor Imparati Constantin si Elena, pe care l-am asezat sub genericul «Paradigma crestina a unei Europe unite». Sfintii Imparati reprezinta pentru noi foarte mult, atat din punct de vedere al credintei crestine in general, cat si pentru noi romanii in special. Ei sunt aceia care au dat libertate crestinilor si nu numai, fiind roditori de multe fapte bune, suficiente ca Sfanta Biserica sa-i aseze la loc de cinste. Pentru noi, romanii, Sfintii Imparati au radacini foarte aproape de patria noastra. De aceea, credem ca atat prin activitatea lor sociala, cat si din punct de vedere al evlaviei ce-i caracteriza, Sfintii Imparati au fost si vor ramane la loc de cinste in Sfanta noastra Biserica”, a spus IPS Parinte.

Doua lucrari inedite de muzica bizantina, la Editura „Mitropolia Olteniei”
Tot miercuri, inaintea sesiunii de prelegeri, Editura „Mitropolia Olteniei” a lansat cele mai noi aparitii ale sale, doua sticuri, una in forma de amfora, cuprinzand fragmente din slujba Sfintilor Imparati si cea de-a doua, dedicata Sfintei Mucenite Tatiana Diaconita, in interpretarea membrilor Grupului psaltic al Catedralei mitropolitane „Sfantul Mare Mucenic Dimitrie” din Craiova. Moderatorul acestei interventii a fost pr. Adrian Boldisor, directorul Editurii „Mitropolia Olteniei”. Dupa prezentare, psaltii craioveni au interpretat un buchet de cantari, imprimate pe aceste discuri.

Conferentiari de marca
Sesiunea comunicarilor a fost deschisa de PS Nicodim care a vorbit despre Sfanta Cruce si rolul ei in viata credinciosilor de ieri si de azi. PS Emilian Lovisteanul a dezvoltat problema „Omul intre libertate si dragoste, ca daruri ale lui Dumnezeu”. Prima sesiune a fost moderata de pr. prof. acad. dr. Mircea Pacurariu. In cea de a doua parte a zilei au mai sustinut prelegeri: prof. univ. dr. Eugen Onicov si pr. lect. univ. dr. Viaceslav Ciorba, de la Academia de Teologie Ortodoxa din Moldova, Chisinau, Republica Moldova, pr. lect. univ. dr. Radu Tascovici, cadru didactic la Facultatea de Teologie din Pitesti, pr. lect. univ. dr. Sergiu Popescu – Facultatea de Teologie din Craiova, prof. univ. dr. Gheorghe Danisor – cadru didactic la Facultatea de Drept din Craiova, prof. univ. dr. Dinica Ciobotea – Facultatea de Istorie din Craiova, pr. prof. univ. Constantin Patuleanu – Facultatea de Teologie din Craiova, cercetatorul Toma Radulescu, pr. lect. univ. dr. Gabriel Gardan – Facultatea de Teologie din Cluj-Napoca etc.

Toate comunicarile prezentate vor fi asezate intr-un volum, tradus intr-o limba de circulatie internationala si publicat la Editura „Mitropolia Olteniei”.

Saptamana viitoare activitatile cultural-academice vor continua in Mitropolia Olteniei prin Simpozionul national „Severin – pagini de istorie si spiritualitate”, organizat la Turnu Severin, cu binecuvantarea PS Nicodim.

Diac.
Ionita Apostolache
Sursa: mitropoliaolteniei.ro

.

30 Mai 2013

Vizualizari: 740

Voteaza:

Simpozion international la Manastirea Tismana: Paradigma crestina a unei Europe unite 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE