Simpozion National Studentesc la Manastirea Tismana

Anul trecut avea loc prima editie a Simpozionului National Studentesc pe teme biblice „Sfanta Scripura, izvor viu al vietii crestine si al teologiei ortodoxe”, realizat la initiativa unui colectiv tanar si pasionat de acest domeniu, colectiv care s-a bucurat de sustinerea ferma a Mitropolitului Olteniei, IPS Prof. Univ. Dr. Irineu, Decanul Facultatii de Teologie din Craiova. In perioada 18-20 Mai 2009 are loc a doua editie a Simpozionului National Studentesc de la Manastirea Tismana, avand tema „Exegeza si ermineutica biblica in operele Sfintilor Parinti Capadocieni”, ceea ce indica o continuitate evidenta a acestei manifestari stiintifice.Evenimentul se inscrie in randul manifestarilor dedicate anului comemorativ-omagial al Sf. Vasile cel Mare si al Parintilor Capadocieni, a caror exegeza si erminie biblica este fundamentala in teologia ortodoxa. Desfasurandu-se in duhul conlucrarii dintre invatamantul teologic universitar si autoritatea bisericeasca, dorim sa continuam o frumoasa traditie si, totodata, sa le oferim studentilor teologi din Romania un nou prilej de exprimare si de confruntare. La Simpozionul din anul acesta s-au inscris 35 de studenti din tara, in urma selectiei efectuate de catre comitetul organizatoric fiind acceptati 28 de studenti. Desi realizarea Simpozionului s-a realizat cu eforturi considerabile, organizatorii au in suflet bucuria ca si in acest an manifestarea este gazda unor studenti pasionati de studiul teologiei, care au ocazia sa-si prezinte munca lor. Simpozionul isi propune sa contribuie la stimularea creativitatii, a interesului pentru invatare, a expunerii potentialului acumulat in anii studentiei, a dezvoltarii capacitatii de expunere a parerilor si ideilor intr-un cadru organizat.

Teologia academica nu trebuie separata de experienta eclesiala. Profesionalismul academic al profesorilor si studentilor nostri trebuie sa fie dublat de experienta duhovniceasca. Avand in vedere aspectul sau formativ, invatamantul teologic trebuie sa dobandeasca o mai accentuata orientare practica. Data fiind complexitatea contextului national si international in care-si desfasoara activitatea misionara si pastorala Biserica Ortodoxa Romana, profesorii de teologie si studentii teologi trebuie sa se concentreze in cercetarea lor asupra fenomenelor sociale actuale si a mutatiilor pe care acestea le sufera. Acesta este motivul pentru care lucrarile studentilor, elaborate sub indrumarea profesorilor de la Facultatile de Teologie din Romania vizeaza in mod deosebit modalitatile concrete de interpretare a textului sfant al Scripturii terminologia exegetica si ermineutica a Parintilor Capadocieni, dar mai ales relevanta lor pentru pastoratia si misiunea Bisericii.

Avand in vedere profilul cu totul deosebit al Facultatilor de Teologie Ortodoxa, consideram ca obiectivul prioritar al acestora trebuie sa se regaseasca in capacitarea pe toate planurile a studentilor, in vederea constientizarii necesitatii obtinerii unei calitati cu adevarat superioare la finalizarea studiilor acestora. Aceasta nevoie absoluta de calitate in pregatirea studentilor si in perfectionarea continua a absolventilor unei Facultati de Teologie Ortodoxa rezida tocmai in unicitatea domeniului de activitate al intregii Biserici Ortodoxe Romane, a carei actiune se focalizeaza pe propovaduirea iubirii aproapelui si pe transpunerea in fapt a acesteia prin realizarea actului filantropic, principiu pe care se centreaza de fapt intreaga doctrina crestin-ortodoxa.

Necesitatea emineuticii biblice isi gaseste sprijin si in atitudinea Mantuitorului pe drumul spre Emaus, cand talcuia celor doi ucenici Scripturile cele despre El (Luca 24, 27), oferind cheia intelegerii tainelor exprimate de prooroci. De multe ori, Apostolii insisi se adresau Mantuitorului, dupa expunerea unei invataturi mai grele, cu cuvintele: Lamureste-ne noua sau talcuieste-ne noua (Mt. 13, 36; 15, 15; Mc. 7, 17). In comunicatul Primului Congres de teologie ermineutica ortodoxa publicat in revista Episkepsis in anul 1972, se spunea Misiunea fundamentala a teologiei ermineutice ortodoxe este studiul aprofundat al traditiei patristice si evaluarea sa printr-o analiza sistematica a interpretarilor biblice, a metodelor si principiilor ermineutice ale Sfintilor Parinti.

Doar in Biserica poate gasi exegetul spiritul in care s-a interpretat Scriptura si ghidul necesar pentru o noua interpretare care trebuie sa serveasca edificarii trupului tainic al Domnului. Poate astazi mai mult ca oricand, se impune ca exegetul ortodox sa extinda cercetarea asupra unui text biblic si la mediul liturgic, la imnografie si la iconografie, intrucat viata liturgica reprezinta modul in care a fost si este trait Cuvantul lui Dumnezeu in viata de toate zilele. Potrivit Sfantului Irineu, in Biserica gasim pastrata marturia profetilor, a Apostolilor si a ucenicilor acestora. Biserica este posesoarea Duhului lui Dumnezeu (Ioan 4, 10), aici este prezent Hristos Domnul sub forma painii si a vinului euharistic si tot aici experiem prezenta Duhului Sfant. In Biserica, Scriptura se actualizeaza, se interpreteaza si se traieste cu adevarat ca si cuvant al vietii.

Sperand ca intalnirea de la Manastirea Tismana sa fie fructuoasa si cu rezultate asteptate in ceea ce priveste schimbul de idei, urez succes lucrarilor Simpozionului National Studentesc Exegeza si ermineutica biblica in operele Sfintilor Parinti Capadocieni si imi exprim convingerea ca acest forum de dezbatere, prin tematica generoasa pe care o abordeaza, va crea o punte pentru stabilirea unor noi oportunitati de colaborare intre studentii din centrele universitare ale tarii.

Conf. Univ. Dr. Mihai Valentin Vladimirescu
Facultatea de Teologie din Craiova

Sursa: episcopiaseverinului.ro

.

18 Mai 2009

Vizualizari: 165

Voteaza:

Simpozion National Studentesc la Manastirea Tismana 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE