Simpozion omagial 'Ilarion Virgil Felea - teolog si martir al Bisericii Ortodoxe Romane'

Simpozion omagial 'Ilarion Virgil Felea - teolog si martir al Bisericii Ortodoxe Romane' si Sesiune judeteana de Comunicari Stiintifice la Religie

Marti, 7 iunie 2011 s-a desfasurat la Brad Simpozionul omagial „Ilarion Virgil Felea – teolog si martir al Bisericii Ortodoxe Romane”. Acesta a debutat cu savarsirea slujbei de pomenire a parintelui Ilarion si a tuturor martirilor temnitelor comuniste, oficiata in Paraclisul Colegiului National „Avram Iancu” din Brad, de catre un sobor alcatuit din preotii din Brad, impreuna cu Pr. Protopop Ioan Jorza si parintele inspector dr. Gabriel Valeriu Basa, consilier cultural al Episcopiei Devei si Hunedoarei. Astfel, capela fostului gimnaziu grec orotodox sagunian, unde strajuiesc Sfantul Ioan de la Prislop si Sfantul Nicodim de la Tismana, era locul in care a inceput evocarea celui care este astazi martirul neamului romanesc si a marturisit cu multa demnitate si barbatie morala crestina.

Comunicarile prezentate au subliniat faptul ca acela care a fost deopotriva demn si ferm a fost arestat tocmai pentru ca reprezenta un stalp al moralei neamului nostru si a reusit sa invinga secera si ciocanul cu spiritul si ideile sale. In acest fel a aparut ca o evidenta faptul ca lumina izvorata din invataturile si marturisirile sale nu a reusit sa fie pusa sub obroc, ci straluceste si astazi din lucrarile sale.

Simpozionul a fost urmat in dupa amiaza zilei de Sesiunea Judeteana de Comunicari Stiintifice la Religie, desfasurata sub titlul generic: „Prin Botez si Cununie in drum spre Imparatia lui Dumnezeu”. Sesiunea a fost organizata pe trei sectiuni: cadre didactice, elevi de gimnaziu si elevi de liceu, reunind un numar de 36 referate, prezentate atat in format clasic, cat si in format power point. Abordarile individuale au adus fiecare noutatea lor impartasind celor prezenti informatii noi sau lamurind aspecte de multe ori nebagate in seama asupra importantei celor doua Sfinte Taine.

Evenimentele desfasurate au adus tuturor bucuria deplina a comuniunii dintre gazde si oaspeti, la fel ca intr-o mare familie. Totul a fost izvorat din iubirea fireasca, o iubire sincera si neconditionata, la fel ca si iubirea filiala a Creatorului, care constituie insasi cararea spre Imparatia lui Dumnezeu.

Sursa:episcopiadevei.ro

 

.

09 Iunie 2011

Vizualizari: 177

Voteaza:

Simpozion omagial 'Ilarion Virgil Felea - teolog si martir al Bisericii Ortodoxe Romane' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE