Simpozion stiintific international la Galati

La initiativa si cu binecuvantarea Inaltpreasfintitului Parinte Arhiepiscop dr. Casian al Dunarii de Jos, in perioada 15-16 mai 2014, la Galati s-a desfasurat Simpozionul Stiintific International „2014 – Anul omagial euharistic (al Sfintei Spovedanii si al Sfintei Impartasanii) si Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni“.

Si in acest an simpozionul s-a dovedit a fi o expresie a bunei cooperari dintre Arhiepiscopia Dunarii de Jos si Universitatea „Dunarea de Jos“ prin Departamentul teologic al Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie din Galati.I. Deschiderea oficiala a simpozionului a avut loc in seara zilei de 15 mai a.c. in Aula Magna a Universitatii „Dunarea de Jos“ printr-un miniconcert de imne pascale, sustinut in fata distinsilor oaspeti si a auditoriului de corul „Ortodoxia“ al Arhiepiscopiei Dunarii de Jos dupa care, Inaltpreasfintitul Parinte Arhiepiscop dr. Casian a deschis lucrarile simpozionului.

In continuare au fost rostite scurte alocutiuni de catre prof.univ.dr.ing. Lucian Georgescu, presedintele Senatului Universitatii „Dunarea de Jos“ si de conf. univ. dr. Ivan Ivlampie, decanul Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie.

La eveniment au participat distinsi profesori de teologie atat din tara cat si de peste hotare, intre care: pc. pr. prof. univ. dr. Nicolae Necula, pc. pr. prof. dr. Spyridon Antoniou de la Facultatea de Teologie a Universitatii „Aristotel“ din Tesalonic, care a sustinut un referat intitulat „Preotul in slujirea Sfintelor Taine“, pr. prof. univ dr Adalberto Piovano de la Institutul de Liturgica Pastorala al Universitatii din Padova, Italia, care a prezentat referatul „Plansul pentru pacate si pocainta, in monahismul antic“.

De asemenea, pr. dr. Mina Takla Mourkous de la Facultatea de Teologie „Justin Patriarhul“ a Universitatii din Bucuresti a sustinut lucrarea intitulata „Randuiala Tainei
Spovedaniei in Biserica Ortodoxa Copta“.

Seria expunerilor a fost incheiata de sociologul dr. Mirel Banica cercetator stiintific in cadrul Sectiei de Stiinte Istorice a Academiei Romane din Bucuresti, prin prezentarea studiului „Proba spontenaitatii: contributii la o sociologie a confesiunii (spovedaniei)“.

Prima sectiune a simpozionului, intitulata „Taina Sfintei Spovedanii“ a reunit in Aula Magna si alti profesori de la importantele Facultati de Teologie din tara si strainatate, preoti, cadre didactice universitare studenti teologi si elevi seminaristi.

II. Sectiunea a II a stat sub genericul „Taina Sfintei Euharistii“ si s-a desfasurat in data de 16 mai a.c. in sala „Episcop Melchisedec Stefanescu“ a Centrului Eparhial.
In cadrul lucrarilor, prezidate si moderate de catre IPS Casian, pc. pr. prof. univ. dr. Nicolae Necula de la Facultatea de Teologie „Justin Patriarhul“ din Bucuresti a sustinut in fata asistentei referatul „Practici necanonice privind administrarea Sfintei taine a Euharistiei“, iar diac. prof. univ. dr. Ioan Caraza le-a vorbit celor prezenti despre „Filocalie si comuniune in lumina hristologiei Sfantului Chiril al Alexandriei“.

La aceasta sectiune dr. Stelian Gombos, consilier in cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte, a reamintit preotilor, studentilor si elevilor participanti ca „Mantuitorul nostru Iisus Hristos Euharistic este ieri, azi si in veci Acelasi!“.

III. Sectiunea a III-a, care a avut ca tema de reflectie „Anul comemorativ al Sfintilor Martiri Brancoveni“ s-a desfasurat in aceeasi zi, in sala „Melchisedec Stefanescu“ a Facultatii de Istorie, Filosofie si Teologie din Galati.

Cercetatorul dr. Florin Marinescu de la Institutul de Studii Neoelenice din Atena le-a vorbit tinerilor studenti despre „Ajutorul dat de Constantin Brancoveanu zonei Balcanilor si Orientului apropiat“, iar prof. univ. dr. Ionel Candea de la Faculatatea de Istorie, Filosofie si Teologie a Universitatii „Dunarea de Jos“ a expus lucrarea „Constantin Brancoveanu si hotarul cazalei (raialei) Braila“, prezentant importante documente si marturii ale vremii.

Referatele sustinute de cei 39 de conferentiari in cadrul simpozionului stiintific international desfasurat la Galati se vor constitui intr-un nou volum ce va fi editat in cadrul Arhiepiscopiei Dunarii de Jos.

Sursa: edj.ro

.

18 Mai 2014

Vizualizari: 207

Voteaza:

Simpozion stiintific international la Galati 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE