Simpozion teologic international


Ieri, in sala de conferinte a Universitatii din Oradea, au demarat lucrarile simpozionului international cu tema: "Teologie si Societate in opera Sf. Ioan Gura de Aur la 1.600 de ani de la trecerea sa in vesnicie". Simpozionul a fost organizat de Episcopia Ortodoxa a Oradiei, Facultatea de Teologie Ortodoxa si Centrul Transilvanean de Studii Istorice Bisericesti, in colaborare cu Institutul de Diplomatie Religioasa. Participanti din intreaga tara, ca si din Liban, Belgia si Finlanda au sosit inca de luni.

Ziua de ieri a inceput cu vizitarea capelei si muzeului de la Episcopie, dupa care toti invitatii au venit la Universitate unde au fost intampinati de corul Facultatii de Teologie, dirijat de profesorul Mihai Brie. La deschiderea oficiala a simpozionului a fost prezenti episcopul Sofronie Drincec, care a venit insotit de vicarul Mihail Tarau si consilierul cultural Ioan Codorean, alaturi de Teodor Leuca, rectorul interimar al Universitatii si de Nicu Dumitrascu, decanul Facultatii de Teologie.


Episcopul ortodox si-a aratat bucuria prilejuita de simpozionul care a adunat oameni de confesiuni diferite si din diverse colturi ale lumii in urbea noastra. El a apreciat ca figura Sf. Ioan Gura de Aur, chiar daca este mai apropiata si mai draga rasaritenilor, nu poate fi plasata intr-o zona geografica fixa si nici nu poate fi revendicata doar de o parte a crestinatatii. "Sfantul Ioan este o figura centrala a Bisericii nedespartite si a primit numele Gura de Aur din timpul vietii, pentru ca a avut curajul si verticalitatea pe care putini alti ierarhi au avut-o. Este motivul pentru care a avut parte de multe exiluri, din ultimul intorcandu-se recent, la mai mult de un mileniu si jumatate de la moartea sa: sfintele moaste au fost trimise de papa Ioan Paul al II-a, patriarhului Bartolomeu I, si odihnesc langa putinii crestini care au mai ramas in Noua Roma de pe malurile Bosforului", a mai spus Sofronie Drincec. Printre vorbitorii de ieri s-au aflat Gunnar af Hallstrom, din Finlanda, Ioan Caraza, de la Bucuresti, Ioan Tesu, de la Iasi, Ioan Mitrofan de la Blaj, Daniel Ayuch din Liban, Ioan Chirila de la Cluj si Ion Popescu de la Pitesti. Comunicarile vor continua azi, urmand ca simpozionul sa se incheie cu o vizita la manastirea "Sfanta Cruce".

 

Sursa: realitateabihoreana.ro

 

 

.

23 Mai 2007

Vizualizari: 1796

Voteaza:

Simpozion teologic international 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE