Simpozionul international "Credinta si marturisire” la Caransebes

La Caransebes se desfasoara simpozionul international „Credinta si marturisire”

In cadrul manifestarilor prilejuite de sarbatorirea hramului catedralei Episcopiei Caransebesului denumite generic „Zilele credintei si culturii in Caras-Severin – Editia a IV-a”, marti 12 aprilie, a avut loc deschiderea simpozionul international „Credinta si marturisire” in sala de festivitati „Episcop Elie Miron Cristea” a Episcopiei Caransebesului.

Aceasta manifestare se desfasoara in contextul in care Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane, in sedinta de lucru din ziua de 18 iunie 2009, a hotarat ca anul 2010 sa fie sarbatorit ca Anul omagial al Crezului Ortodox si al Autocefaliei romanesti, in contextul aniversarii in acest an a 1685 de ani de la primul Sinod Ecumenic de la Niceea (325) si a 125 de ani de la recunoasterea oficiala a autocefaliei Bisericii Ortodoxe Romane (1885). O alta praznuire a Episcopiei Caransebesului este Centenarul instalarii episcopului Miron Cristea la Caransebes.

La acest demers stiintific au participat ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, profesori de teologie, preoti cu preocupari istoriografice, istorici din tara si strainatate, specialisti in domeniul istoriei Banatului si profesori de discipline istorice si sistematice de la Facultatile de Teologie din tara.

Simpozionul este insotit de o expozitie foto-documentara despre activitatea episcopului Miron Cristea la Caransebes, expozitie organizata in incinta Centrului Eparhial Caransebes. Sunt expuse cuvantari ale ierarhului amintit, documente importante din perioada 1910-1919, manuscrise, articole din Foaia Diecezana, si alte obiecte cu interes istoric.

Dintre Ierarhii prezenti amintim Preasfintitul Parinte Nicodim Episcopul Severinului si Strehaiei, Preasfintitul Parinte Lucian, Episcopul Caransebesului, Preasfintitul Parinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, Preasfintitul Parinte Siluan, Episcopul Gyulei si Preasfintitul Parinte Paisie Lugojanu, episcop-vicar al Arhiepiscopiei Timisoarei.

Manifestarea a debutat printr-un recital de cantari pascale intrepretat de grupul „Katharsis” al Episcopiei Caransebesului.

Manifestarile Episcopiei Caransebesului vor continua in aceasta saptamana prin desfasurarea festivalului coral „Miron Cristea”, joi, 15 aprilie 2010 si prin desfasurarea festivalului de poezie in grai banatean "Credinta si lumina" ce va avea loc in data de 16-17 aprilie 2010 la Caransebes.

Sursa: episcopiacaransebesului.ro
 

13 Aprilie 2010

Vizualizari: 382

Voteaza:

Simpozionul international "Credinta si marturisire” la Caransebes 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE