Slujbe arhieresti in Protopopiatele Radauti si Bacau - Doua biserici au primit vesmantul resfintirii

Inalt Preasfintitul Pimen a resfintit duminica, 24 octombrie, Biserica 'Sfantul Ierarh Nicolae' din parohia Iaslovat. In aceeasi zi, PS Ioachim Bacauanul a resfintit Biserica 'Nasterea Maicii Domnului' din Chetris.

Biserica parohiei Iaslovat din Protopopiatul Radauti a fost resfintita duminica de IPS Pimen. Slujba Sfintei Liturghii la care au participat sute de credinciosi a fost savarsita in curtea sfantului lacas. Prima biserica de lemn de la Iaslovat a fost ridicata probabil pe timpul lui Alexandru cel Bun si a dainuit pana la 1877, cand s-a tarnosit biserica noua la 17 noiembrie sub exarhul renumit Theodor Usatiuc, fost rector al Institutului Teologic din Cernauti. Biserica actuala a fost finalizata prin reconstructia bisericii din 1877, tarnosita la 17 noiembrie 1977 de catre vrednicul de pomenire mitropolit Teoctist. Arhitectul bisericii noi in stil stefanian a fost Eusebie Lates. Catapeteasma a fost sculptata de catre conducatorul arhitect Sfet I. din Suceava. Intre anii 2009-2010, cu sprijinul Primariei Iaslovat si prin bunavointa unor oameni inimosi, lacasului de inchinaciune si clopotnitei din satul Iaslovat le-a fost schimbat acoperisul, a fost reabilitata tencuiala exterioara a bisericii, s-au executat lucrari de consolidare la fundatie, precum si lucrari de restaurare la poarta de lemn de la intrarea in curtea bisericii.

Fondatorii spitalului bacauan au ctitorit si biserica din Chetris

Cunoscuti ca fondatori ai Spitalului Judetean din Bacau in anul 1857, Pavel si Ana Cristea au fost pomeniti duminica, 24 octombrie, si in calitate de ctitori ai Bisericii 'Nasterea Maicii Domnului' din Chetris, pentru ca, in acest modest sat situat in stanga Siretului, caminarul Pavel a hotarat in anul 1833, dimpreuna cu sotia sa, sa ridice un sfant lacas cu hramul Nasterii Preacuratei Fecioare, ca multumire adusa lui Dumnezeu. Slujba de resfintire si Sfanta Liturghie au fost oficiate de PS Ioachim Bacauanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Romanului si Bacaului, alaturi de un sobor de preoti, si au fost urmate de pomenirea celor doi buni crestini, ce-si dorm somnul de veci in pridvorul bisericii. Resfintirea de la Chetris vine dupa o perioada de munca asidua de aproape zece ani in care preotul paroh Liviu Vasile Danila, sustinut de credinciosi, a reusit sa refaca aproape in intregime lacasul de cult si imprejurimile acestuia. (C.G., C.A.)

Sursa: mmb.ro

26 Octombrie 2010

Vizualizari: 830

Voteaza:

Slujbe arhieresti in Protopopiatele Radauti si Bacau - Doua biserici au primit vesmantul resfintirii 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE