Soborul Maicii Domnului


Soborul Maicii Domnului

 

Fecioara Maria s-a bucurat de cinstire din partea oamenilor chiar din timpul vietii sale pamantesti. Intrarea si dezvoltarea acestei cinstiri in cultul public al Bisericii se realizeaza dupa libertatea acordata de imparatul Constantin crestinatatii.

 

Cea mai veche sarbatoare inchinata Maicii Domnului este Soborul sau Adunarea Preasfintei Nascatoare de Dumnezeu,  adica adunarea  (de slujba)  a credinciosilor in  cin­stea Preasfintei Fecioare. Aceasta sarbatoare are loc in a doua zi de Craciun (26 de­cembrie), potrivit regulii conform careia, a doua zi  dupa marile praznice se face pomenirea acelor persoane sfinte care au participat la eve­nimentul sarbatorit. Este o sarbatoare pe care o aflam si in ritul sirienilor monofiziti (iacobiti), ceea ce inseamna ca ea dateaza cel putin din sec.

V (epoca despartirii    acestora de orto­docsi), originea ei fiind pusa de unii liturgisti in legatura cu Sinodul III ecumenic din Efes (431).  Acest sinod a condamnat erezia lui Nestorie, care sustinea ca in fiinta lui Hristos ar exista doua persoane deosebite (de o parte - cea dumnezeiasca, de alta - cea omeneasca), iar Fecioara Maria nu a nascut decat pe omul Hristos si nu poate fi numita si Nascatoare de Dumnezeu, ci numai Nascatoare de om sau, cel mult, Nascatoare de Hristos. La acest sinod a fost formulata esenta doctrinei mariale, prin recunoasterea celor doua atribute ale Sfintei Fecioare: meritul de a fi nascut pe Dumnezeu in trup si  pururea-fecioria ei.

 

.

25 Decembrie 2007

Vizualizari: 621

Voteaza:

Soborul Maicii Domnului 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

Asculta colinde de craciun

RETELE SOCIALE