Staretul Manastirii Cozia s-a intalnit cu Papa Benedict al XVI lea

 

Parintele Vartolomeu Androni, staretul Manastirii Cozia, a participat in perioada 4-14 septembrie la un simpozion organizat in Germania de catre Institutul pentru Bisericile Ortodoxe Rasaritene din Regensburg, pentru a marca implinirea a 40 de ani de la intemeierea acestei institutii. La acest eveniment a fost prezent si Papa Benedict al XVI-lea. Arhimandritul Vartolomeu a primit invitatia din partea Institutului, in calitate de fost bursier al acestui centru de cercetare biblica. "Alaturi de mine au fost invitati inca 20 de romani din diferite eparhii, toti fosti bursieri ai Institutului in decursul celor 40 de ani de activitate. Din Valcea am participat numai eu, cu toate ca au fost invitate si alte fete bisericesti din judet, printre care Preasfintitul Gherasim, episcopul Ramnicului, stareta de la Schitul Ostrov din Calimanesti, si un reprezentant de la Manastirea Govora", spune parintele staret.

Alaturi de reprezentantii Bisericii Ortodoxe Romane, au participat la aceste manifestari si alte Biserici: Biserica Apostolica Armeana, Biserica Ortodoxa Bulgara, Biserica Ortodoxa a Cehiei si Slovaciei, Biserica Ortodoxa Copta, Biserica Ortodoxa Etiopiana, Biserica Ortodoxa din Georgia, Biserica Ortodoxa a Greciei, Patriarhatul Ecumenic al Constantinopolului, Biserica Ortodoxa Iacobito - Siriana, Biserica Ortodoxa Siriana din India, Biserica Ortodoxa din Macedonia, Biserica Ortodoxa Rusa, Biserica Ortodoxa Sarba si alti teologi de alte orientari si grupari ecumenice.

 

Pentru prima data, reprezentantii Bisericii de Rasarit au slujit impreuna in cadrul simpozionului, care s-a desfasurat dupa un program dinainte stabilit, s-au oficiat slujbe religioase si au avut loc dialoguri intre participanti, pe tema "Patruzeci de ani de dialog al Iubirii si al Vietii". Staretul de la Cozia spune ca activitatile desfasurate au fost incununate de succes. Una din manifestarile de mare succes a fost slujba de oficiere a Sfintei Liturghii, oficiata duminica, 10 septembrie, in biserica Institutului, "Sf. Mathias", devenita biserica Parohiei Romanesti din Regensburg. Cu aceasta ocazie, au slujit impreuna pentru prima data, preoti din Biserica Ortodoxa Romana, din Biserica Ortodoxa Rusa si din Biserica Ortodoxa Greaca, avandu-l ca protos liturghisitor pe Mitropolitul rus Longin, cel care raspunde de diaspora ruseasca din Vest. Au avut loc apoi discutii si fiecare reprezentant al Bisericilor participante a vorbit asistentei despre realizarile sale, din momentul parasirii Institutului. Au mai transmis mesaje prof.dr. Teodoru Evancelus, profesor de teologie la Facultatea din Atena si parintele Caraza, profesor la Universitatea de Teologie din Bucuresti.

 

Intalnirea cu Papa

Un alt motiv pentru care Vartolomeu Androni considera simpozionul un remarcabil succes, pe langa acela ca bursierii prezenti la Regensburg au contribuit la dezvoltarea contactelor teologice intre Est si Vest, este intalnirea cu Papa Benedict al XVI-lea care se afla in vizita in Germania, tara sa natala. "In mod deosebit, pe durata acestei vizite, Papa nu a avut timpul fizic necesar pentru a sta de vorba cu fiecare reprezentant ortodox in mod personal, dar delegatia Bisericii Rasaritene a fost primita de catre Papa Benedict al XVI-lea in Capela "SF. Uldrich", parte integranta a Marelui Dom "SF. Petru, din Regensburg", a mai spus parintele staret, subliniind, de asemenea, solemnitatea primirii care a fost scurta, dar sugestiva si in care s-a vazut intentia celor doua Biserici (Ortodoxa si Catolica) de a conlucra la infaptuirea intelegerii si pacii.

 

"Desi suntem mai saraci din punct de vedere material decat Biserica Apusului, este important pentru noi sa stim ca spiritualitatea ortodoxa este cea care mentine in viata partea duhovniceasca a Bisericii. Noul Papa este constient de adevarata morala crestina, el insusi afirmand ca cele doua Biserici, de Apus si de Rasarit, sunt ca cei doi plamani ai omului, care impreuna il mentin in viata si tot asa, o biserica are nevoie de cealalta", a spus parintele Vartolomeu Androni.

 

Lavinia Negrila

.

19 Septembrie 2006

Vizualizari: 3065

Voteaza:

Staretul Manastirii Cozia s-a intalnit cu Papa Benedict al XVI lea 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE