'Sub semnul lui Pann'

Un grup de elevi ai Seminarului Teologic Liceal Ortodox din Cluj-Napoca, coordonati de diac. prof. Daniel Mocanu, au sustinut joi, 23 februarie, un program intitulat „Sub semnul lui Pann”. In Aula “Nicolae Ivan” a Facultatii de Teologie Ortodoxa, cu incepere de la ora 18.

00, au putut fi audiate cantari religioase si piese din antologia Spitalul Amorului a muzicianului sarbatorit.

Manifestarea a avut doi invitati speciali: Preasfintitul Episcop Vicar Vasile Somesanul si pr. prof. dr. Vasile Stanciu, profesor de muzica la Facultatea de Teologie Ortodoxa.
In deschiderea evenimentului pr. Vasile Stanciu a vorbit despre activitatea lui Anton Pann:

„Sub numele lui autentic de Antonie Pantoleon Petroveanu, s-a nascut la sfarsitul secolului XIX, in anul 1797, si a murit in 1854, asadar la 57 de ani. Anton Pann poate fi privit dintr-o dubla perspectiva: din cea de scriitor, folclorist si tipograf, si din perspectiva celei de-a doua ipostaze a activitatii sale, aceea de teoretician, de compozitor si de profesor de muzica psaltica. Anton Pann, prin activitatea lui de inromanire a cantarilor bisericesti aseaza cantarea noastra bisericeasca pe un fagas autohton, traditional si o fereste de imixtiunile straine, in special cele de sorginte orientala, turco-arabo-persane si grecesti.”

Printre cei prezenti la concertul tinerilor seminaristi s-au numarat preoti, profesori ai Seminarului, elevi, precum si melomani clujeni care s-au bucurat de lucrarile interpretate.

Sursa: radiorenasterea.ro

.

28 Februarie 2012

Vizualizari: 249

Voteaza:

'Sub semnul lui Pann' 0 / 5 din 0 voturi.

Adauga comentariu

Pentru a adauga un comentariu este nevoie sa te autentifici.

RETELE SOCIALE